Letisztultabb lesz és még jobban hasonlít egy igazi térképre a nyáron debütáló új Google Maps. A képernyőt kitakaró oldalsávok és listák eltűnnek, minden fontos információ megjelenik a térképen, amely már kedvenc helyeinket is tartalmazza. Kipróbáltuk a béta verziót.

Ügyes áttervezésen esett át a Google térképe: már nem a keresőé, a találati listáé vagy a térkép használatát segítő különböző beállítópaneleké a főszerep, hanem teljes egészében a térképé. A tuning nem csak a kezelőszervekre (például az iránytű vagy a zoom) terjedt ki, finomodott a térkép megjelenítése is. A vastag fehér sávval jelölt utcák kizoomolva vékony, szürke vonalakká válnak, amitől térképszerűbbnek és letisztultabbnak tűnik az oldal.

Az új dizájnban (jobbra) sokkal kevesebb elem takarja el a térképetForrás: [origo]

A szépség fokozása mellett azonban mást is elértek a Google mérnökei a Maps áttervezésével. A keresési találatokat tartalmazó vastag oldalsáv, a keresőmezőnek helyet adó fehér terület mind eltűnt, a böngészőablakot a lényeg tölti meg. A sok kiépített funkciónak azonban mind helyet kellett találni a térképen, a keresések találatai például piros pöttyként jelennek meg, és zoomolgatva keresgélhetünk köztük. Ez a megoldás akkor is kézre esik, ha csak egy bankautomatát szeretnénk találni a közelben (az ATM, Budapest keresőszó elég jó találatokat szolgáltat), de akkor is, ha éttermet keresünk.

A barátainktól okosabb lesz a térkép

A Google Maps új verziója az első erős érv lesz amellett, hogy a felhasználók bejelöljék ismerőseiket a Google+ közösségi oldalon. A bejelentkezett felhasználók nemcsak a Google POI-adatbázisában tudnak keresni, hanem szűrhetnek az ismerőseik által bejelölt és véleményezett helyekre is. E sorok írásakor a keresőcég közösségi oldala még nem túl népszerű a magyarok körében, ezért az ismerősök értékeléseinek száma is elenyésző.

Piros pöttyökkel jelöli a találatokat az új Google TérképForrás: [origo]

A magyar pontadatbázis bőven hagy maga után kívánnivalókat. Egy megbízható éttermet, pénzfelvételi lehetőséget lehet találni vele, de éjszaka is nyitva tartó giroszost vagy kocsmát csak nagy nehézségek árán. A Google egyszerűen automatizálta annak a módját, megkérdezzük a kocsma- vagy hamburgerszakértő ismerősünket, hogy mégis hová érdemes beülni a városban. Ennek kihasználásához azonban mindkettőjüknek Google+ felhasználónak kell lenniük.

Hová tűntek a funkciók?

A Google Térkép jövőbeli verziójában nincs külön gomb az útvonaltervezéshez, távolságméréshez, de még az utcakép nézet sárga emberkéjét is nyugdíjba küldték róla. A bal felső sarkot egyedül egy keresőmező - és ha abba beírunk valamit, akkor egy pár elemes találati lista - foglalja el. A bal alsó sarokban válthatunk a térkép és a légi fotó nézet között. Jobbra lent pedig a zoom és a térkép megdöntését szolgáló gomb található. Ezek mellett még be lehet kapcsolni egy fotókat mutató alsó sávot is, amelyet felfedező módnak hívnak, és érdekes képeket és panorámafotókat ajánl.

Keresgélhetünk a barátaink kedvenc helyei közöttForrás: [origo]

A korábbi funkciók azonban nem szűntek meg. Ha beírtunk egy címet a keresőbe, vagy rákattintottunk a térkép egy pontjára, akkor máris tervezhetünk útvonalat vagy kereshetünk buszt. Az üres keresőmezőbe kattintva is elő lehet hozni a tervezőmódot, illetve ott lehet bekapcsolni a dugófigyelő szolgáltatást is, amely rögtön információt ad arról, hogy merre érdemes elindulni.

Nézelődős módban panorámafotókat is ajánl a MapsForrás: Google

Az általunk kipróbált funkciók közül egyedül a tömegközlekedési nézet volt olyan, amely kapott egy külön lapot is. Ha azonnal akarunk indulni, akkor a szoftver ad egy-két gyors választást, hogy mire érdemes felszállni. A későbbi utazásokra viszont külön funkció van, ahol utazási idő szerint is válogathatunk a különböző viszonylatok között. Még azt is meg lehet nézni, hogy ha délután ötre akarunk például a Blaha Lujza térre érni, akkor a buszhoz vagy a metróhoz kell-e korábban elindulni.

Elveszett, keressük

Az új Google Térkép nyári debütálása előtt számos problémát kell még megoldania a Google-nak. A 3D-s nézet egyelőre rendkívül lassan működik, sokat kell várni arra, hogy a textúra nélküli házformákhoz letöltődjenek a képek, és összeálljon a valódi utcakép. A 3D-s épületek egyelőre csak Amerikában érhetők el, tesztünk során egyetlen európai nagyvárosnál sem találtunk a térkép síkjából kiemelkedő épületeket. A 3D-s nézet ráadásul csak a WebGL nevű, a számításokat a videokártyára terhelő technológiával működik. Ez egyelőre nem áll rendelkezésre minden böngészőben, ráadásul csak izmosabb PC-n lehet jól használni, mert megterheli a hardvert.

 

A legfontosabb újítás az, hogy szebb lett a térképForrás: Google

A 3D-s nézet hiányossága mellett zavaró, hogy a 45 fokos szögben, kis magasságból készült légi felvételek is eltűntek a rendszerből. Ez a nézet korábban sem volt elterjedt, de Budapestről például nagyon jó minőségű fotók voltak elérhetők. A Térkép régi nézetében ezek még megtekinthetők, az új verzióban azonban nem sikerült elővarázsolnunk.

A következő rész tartalmából

Amellett, hogy a Google Térkép maga az interneten megvalósítható csúcstechnológia, egy szempontból megnyugtatóan retró: nem különböző okostelefonokra elkészített app, hanem csak egy weboldal. Ugyanúgy használható bármely, kellően fejlett böngészővel rendelkező eszközön. Ez pedig annak a garanciája, hogy a szabadon linkelhető, elrakható, ismerősöknek átküldhető weboldalak a jövőben is életben maradhatnak, nem kell ezer apró appnál megtanulnunk, hogy hol van a menüben a megosztás gomb.

A 3D-s nézet még lelassítja a gépetForrás: Google

A weboldal azért is jó, mert nem kell szoftvert frissíteni ahhoz, hogy a legújabb verziót érjük el. Az új Google Térképen még biztosan sokat fognak szerelni a végleges kiadásig: bekerülhet az európai 3D-nézet, talán előkerülnek a 45 fokos légi fotók, és megtanul még pár kocsmát is. Akkor sem lenne azonban baj, ha már most elérhetővé válna az általunk kipróbált verzió. Néhol kicsit még lassú, de sokkal jobb bármely elérhető térképnél.