Százmilliót ért a pezsgőkirály fényképezőgépe

2013.05.26. 16:12

Ritka fényképezőgépek kerültek kalapács alá a bécsi WestLicht Galériában. Prototípusok és aranyozott masinák találtak új gazdára. Rekord nem született, de így is százmilliókat költöttek fényképezőgépre a licitálók.

A fotográfiai relikviák bécsi árverésén 528 ezer euróért (154 millió forint) kelt egy 1931-ben készült, aranybevonatú Leica fényképezőgép. Az arany és hüllőbőr bevonatú fényképezőgép és a hozzá tartozó két aranyozott objektív a szombati 23. Kamera-aukció legdrágább darabja volt. A leütési ár jóval felülmúlta a várakozásokat, a szakértők 150 ezer euróra becsülték a fotográfiai matuzsálem értékét - közölte az árverést rendező Westlicht Galéria.

A gyárban szervizelték a pezsgőkirály LeicájátForrás: Westlicht AuctionA luxuskivitelű fényképezőgépet 1931-ben gyártották Karl Henkell német pezsgőgyáros családjának számára. A gép teljes történetének utána lehet olvasni a Leica archívumában. Luxus (aranyozott) I (c) típusjelzéssel került ki a gyárból, de az elkövetkező években többször továbbfejlesztették. Mai állapotában annyira képes, amennyire a Leica III fényképezőgépek.

A szombati aukció másik sztárja egy Leica M3 fényképezőgép prototípusa volt, amelyért 432 ezer eurót fizetett új gazdája. A galéria 70 ezer euróra becsülte értéket. Egy Leica Reporter 250 prototípusáért - amelynek értékét a  szakértők 30 ezer eurónyira becsülték - 240 ezer euróig szárnyalt a licit. Ezt a masinát profi fotósoknak szánta a gyár. A hagyományos 12, 24 vagy 36 kockás film helyett tíz méternyi filmszalagot lehetett bele fűzni, így egy töltéssel 250 képet lehetett vele készíteni. A Westlich Galéria árverésén néhány ritka példány és katonai verziójú fényképezőgép is kalapács alá került.

Kétszázötven kockányi - 10 méter - film fért a riportergépbeForrás: Westlicht AuctionNem ezek voltak a legdrágább Leica fényképezőgépek, amelyek eddig árverésen elkeltek, tavaly ugyancsak a Westlicht aukcióján 1,68 millió eurót fizettek David Douglas Duncannek, a Life magazin fotósának Leica M3D típusú fényképezőgépéért. Ez a legnagyobb összeg, amelyet szériagyártásban készült fényképezőgépért valaha is fizettek. Ugyanezen az árverésen 1,02 millió euróért cserélt gazdát egy aranyozott, 1929-ből származó Leica Luxus, egy Leica M3-as pedig 900 ezer euróért kelt el.