3D-nyomtatóval készült James Bond autója

Vágólapra másolva!
Nem veteránautók robbantak a legutóbbi James Bond film forgatásán, a világhíres autót méretarányos nyomtatott makettel helyettesítették.
Vágólapra másolva!

Sértetlenül úszta meg a Skyfall forgatását a legtöbbet foglalkoztatott ikonikus James Bond autó, az Aston Martin DB5-ös. Habár nem ez volt a brit titkosszolgálat legjobbjának első autója a típus egybeforrott a 007-es ügynökkel. Az brit sportkocsi először 1964-ben forgatott Goldfingerben tűnt fel, a forgatáshoz használt két Aston Martin egyike 4,6 millió dolláros áron kelt el 2010-ben, így érthető, hogy a Bond-sorozat legutóbbi darabjában nem a kincset érő eredetit, de még csak nem is egy veteránautót tettek tönkre.

Mint az igazi forrás: Propshop Modelmakers Ltd.


Természetes, hogy a drága veteránautók helyett a filmstúdiók olcsó másolatokat használnak egy-egy forgatáshoz, a Skyfall esetében nem egy replikát robbantottak darabokra, még csak nem is számítógépes grafika helyettesítette az eredetit, a filmhez 3D nyomtatóval készítettek méretarányos modelleket. A brit Propshop Modelmakers Ltd. három darab 1:3 arányú makettet gyártott, amelyeket ripityára lőttek és végül felrobbantottak, realisztikus hatást elérve a vásznon.

18 darabból állt össze a makett forrás: Propshop Modelmakers Ltd.


Az Aston Martin készítéséhez használt nyomtató nyolc köbméteres űrtartamú, 4x2x1 méteres tárgyakat is képes előállítani, ám a kellékgyártó cég a szokásos gyakorlattal ellentétben nem egy darabból nyomtatta ki a filmben használt maketteket, hanem tizennyolc különböző elemből állította össze azokat, így lényegesen részletgazdagabb autókat kaptak, amelyeken bizonyos funkciók is működtek. A műanyagból készült alkatrészeket egy, a valódi autókéhoz hasonló fémvázra erősítették és kézzel festették, hogy a megfelelő fémes hatást elérjék. A jelenetek során mindegyik autó élethű golyónyomokat és egyéb sérüléseket is kapott, a stúdió szerint képről lehetetlen megkülönböztetni a modelleket az eredetitől.

A Merlin is a lángok martaléka lett forrás: Propshop Modelmakers Ltd.


Nem csupán James Bond autója volt makett a filmben, a sorozat által világhírűvé tett Walther PPK pisztoly is 3D-nyomtatóval készült, ez természetesen 1:1 arányban. A főhős autója mellett a főgonosz helikopteréről is készült egy méretarányos makett, így Bond egykori szülőházába nem egy valódi és még csak nem is egy számítógép által generált AW101-es zuhant bele. A maketteket természetesen azért használják, mert olcsóbbak egy valódi vagy még egy replika járműnél is, de élethűbbek egy számítógépes grafikánál. A Skyfallban használt makett azonban erre kicsit rácáfolt, a három példányból egy vészelte át a forgatást, ami egy árverésen átszámolva csaknem 34 millió forintért talált gazdára.

A PPK visszatért 2012-ben Propshop Modelmakers Ltd.