A jövő kulcsa az okosmobil

Okostelefonnal üzemeltethető zár, lockitron
Vágólapra másolva!
A jövő ajtaját kulcs helyett már az okostelefon nyitja majd: ma is kaphatók olyan zárak, amelyek szükségtelenné teszik a kulcsokért való kotorászást.
Vágólapra másolva!

A Lockitron nevű cég kifejezetten a régi zárak átalakítására szakosodott hardvert és szoftvert gyárt. A társaság terméke egy, a zárak fölé szerelhető dobozka, ami a telefon közelségét érzékelve vagy egy alkalmazással leadott parancs hatására kinyitja a zárat. A kütyü wifi és Bluetooth kapcsolattal is rendelkezik, illetve az NFC-t támogató telefont elég odaérinteni hozzá.

A tulajdonos egy webes felületen keresztül nézheti meg a zárhoz tartozó naplókat, illetve másoknak adhat egyszeri vagy többszöri használatra jogosító kódot. A Lockitronnak Android és iOS alkalmazása is van, de az ajtót akár a megfelelő számra küldött SMS kódra is kinyitja.

A Lockitronhoz nem kell új zár forrás: Lockitron


A zárakkal és egyéb biztonsági megoldásokkal foglalkozó Schlage cég szintén okostelefonról irányítható rendszereket fejleszt Nexia néven, de már nem csupán a zárakra koncentrál. A cég vásárlói a hőmérsékletet és a világítást is szabályozhatják telefonjukról alkalmazások segítségével. Ez a gyártó a Windows Phone és Blackberry szoftvereket használó emberekre is gondolt. A rendszer hátulütője, hogy a távvezérlést csak havi előfizetéssel veheti igénybe a felhasználó, egyéb esetben csak az otthoni hálózaton tudja kihasználni a rendszer előnyeit.

Távolról minden elintézhető forrás: Schlage


A szintén zárakkal és biztonsági rendszerekkel foglalkozó Kwikset az idén jelent meg a piacon Kevo nevű termékével, ami a fentiekhez hasonló módon kulcsnélküli bejutást biztosít a felhasználóknak. A gyártó megoldása egy bluetooth segítségével működő zár, ami a telefonok közelségét érzékelve nyílik, ám nem automatikusan, a felhasználónak meg kell érintenie a zárat ahhoz, hogy a zárnyelv elmozduljon. A zár csupán a bőr érintését érzékeli, így akár orral is nyitható a bejárati ajtó, ha éppen mindkét kéz foglalt. A rendszer egyelőre csak a legújabb iPhone 4S és 5 modellekkel működik, de vásárolható hozzá kulcstartóra erősíthető, bluetoothos beléptetőegység is. A belépőkódokat természetesen itt is megoszthatja barátaival a tulajdonos.

Még szükség van a fizikai kontaktusra forrás: Kwikset


A felsorolt megoldások mindegyike egyezik abban, hogy a hagyományos kulcsot még nem hagyták el teljesen, mindegyik zár nyitható a megszokott módon is. Az internet vagy bluetooth kapcsolatra utalt zárak esetében fennáll a veszély, hogy a rendszert feltörik, illetve a hozzá rendelt készülékeket ellopják. Utóbbi ellen a gyártók könnyedén védekezhetnek a kulcsok távolról letilthatóak, a hackelés ellen azonban már nehezebb lesz felkészülni. A leírásokban minden gyártó feltörhetetlen titkosítást ígér, ám a technológia terjedésével valószínűleg egyre többen fognak majd próbálkozni a kulcsok megszerzésével, ami folyamatos kihívás elé állítja majd a fejlesztőket.