Kikerüli az árvizet a magyar navigációs app

árvízi útvonaltervező, egérút, Győr, árvízi útvonaltervező, egérút, Győr, 
A Duna áradása miatt lezárt útszakaszt és a Kossuth híd lezárását jelző tábla Győrben
Vágólapra másolva!
A Google Térkép automatikus algoritmusai nem veszik figyelembe, ha például lezárják az alsó rakpartot, a magyar Egérút navigáció operátorai viszont manuálisan bejelölnek minden lezárt útszakaszt.
Vágólapra másolva!

Bár a hétköznapi használat során a Google Térkép dugófigyelő funkciója nagyon hatékonyan jelzi a forgalmi viszonyokat, az olyan rendkívüli helyzetekben, mint amilyen a Duna vagy más folyók áradása, nem tud naprakész információkkal szolgálni. Bár a pesti id. Antall József rakpart Margit híd és Lánchíd közé eső szakaszát a Parlament mellett létesülő mélygarázs elárasztása miatt kedden már le volt zárva, próbáink során a Google Térkép ezt nem vette figyelembe.

Ilyen felületen jelölik be az Egérút operátorai a lezárt utakat Forrás: Deimos

Így kerülheti el a lezárt utakat

Az árvíz miatt lezárt útvonalakat a magyar Egérút nevű, ingyenes navigációs szoftver webes térképén meg lehet tekinteni, ezeket egy útlezáró táblák ikonjai jelzik. Az Androidra, iOS-re és Windows Phone-ra ingyenesen elérhető, mobilinternettel használható navigációs alkalmazás esetében ugyan részben egy szerveroldali alkalmazás kalkulálja ki a forgalom nagysága alapján az optimális útvonalat, ám az Egérút rendszerében két emberi operátor is szerkeszti az ország útvonalainak járhatóságát.

Ők egy adminisztrátori felületen manuálisan fel tudják vinni, ha egy utat az árhullám vagy bármely egyéb ok miatt lezárnak. Ennek megfelelően a pesti alsórakpart érintett részét, illetve a győri, járhatatlan útszakaszokat is elkerüli a navigáció.

Folyamatosan követik az árhullámot

Molnár Miklós, az Egérút ügyvezető igazgatója az [origo]-nak elmondta, hogy nem az idei az első alkalom, amikor egy folyó áradásának hatásait kell térképen követniük, hiszen már tavaly is végeztek hasonló feladatot.

A kis ikonok jelzik a lezárt útszakaszokat Forrás: Egérút

Molnár szerint kiszámítható haladásának köszönhetően aránylag pontosan meg lehet jósolni, hogy mikor ér egy adott területre az árhullám. Az operátorok az aktuális vízállások ismeretében pontosan meg tudják állapítani, hogy mikor melyik út válik járhatatlanná.

Az ügyvezető hangsúlyozta, hogy rendszerük a járhatatlanná vált utak miatt más irányokba terelődő forgalommal is kalkulál, így eleve olyan útvonalat ajánl a felhasználónak, amelyen a legkisebb a forgalom. Az Egérút okostelefonos kliense ugyanis a haladási adatokról anonim információkat szolgáltat a teljes közösség számára. Ezen kívül a program facebookos oldalán maguk a felhasználók is küldenek be aktuális információkat.