A takarítórobot lett az adatpark ügyeletese

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Az IBM szerverparkjaiban megbuherált takarítorobotok figyelnek a megfelelő körülményekre és tartják számon a hardvereket. A Roomba nevű takarítórobotokat mellett harctéri robotokat is gyártó iRobot cég kifejezetten átépítésre szánt modelleket is árusít iRobot Create néven. Ezeket a vásárlók saját igényeik szerint alakíthatják, illetve programozhatják át. Ilyeneket használt Jonathan Lenchner, az IBM fejlesztője is az adatparkokba szánt robotok elkészítéséhez.

A szerverparkok egyik legnagyobb problémája, hogy a gépek optimális üzemeléséhez szükséges hőmérsékletet csak nehezen tudják fenntartani és ellenőrizni az üzemeltetők. A gépek teljesítményét és energiafelhasználását már akár néhány Celsius fokos eltérés is befolyásolhatja, jó esetben csak többletköltségeket, rosszabb esetben akár rendszerleállást is okozva. A termeken belüli hőmérsékletingadozást eddig manuálisan, egy kézikocsit tologatva végezték az operátorok, ezt a tevékenységet válthatják ki a robotok.

Az iRobot Create modellre bármit rá lehet építeni házilag Forrás: iRobot

A Lenchner által átépített robotokon egy csaknem kétméteres csőre kerülnek a szenzorok és egy webkamera, aminek segítségével távolról ellenőrizhető a robot tevékenysége, a folyamatos kapcsolatról egy olcsó netbook gondoskodik. A szerverteremben járőröző Roomba folyamatosan frissíti a hőtérképet, emellett a páratartalmat is méri és figyelmeztet, ha valahol problémát talál. A környezeti változók monitorozása mellett a gép egy beépített RFID olvasóval képes nyilvántartást készíteni és frissíteni a teremben található gépekről, ezzel is munkát és pénzt spórolva a szolgáltatónak. Az IBM szervertermeiben jelenleg kilenc darab átalakított Roomba dolgozik, amelyek számát hamarosan jelentősen növelni fogja a cég a fejlesztő szerint.