Új agyat kap az iPhone

ios 7
Vágólapra másolva!
"Ha telepíted, olyan lesz, mintha kapnál egy új iPhone-t" - ígéri az Apple felturbózott mobilszoftveréről, amely akár egy iPad 2-re is felmegy majd. A cég egész nap működő laptoppal és szexivé tett asztali munkaállomással is előrukkolt hétfő esti bemutatóján.
Vágólapra másolva!

A korábbi pletykákkal ellentétben az ősszel megjelenő új, 7-es iOS nem fekete-fehér kezelőfelülettel bír, ám kinézetét alaposan átszabta a mobilszoftver ergonómiája felett teljes kontrollt kapó formatervező, Jony Ive és csapata. Az iPhone-ra és iPadre szánt, egyelőre csak béta verzióként érkező rendszerből teljesen száműzték a korábbi verziókra jellemző, valódi tárgyakra emlékeztető felületeket. A nyitóképernyő ikonjain már nincs 3D-s effekt, de a virtuális magazinokat egybefogó Újságos appból is eltűnt a polcra hasonlító háttér, a kiválaszható menük és egyéb felületek pedig ujjbeggyel kényelmesebben tapinthatóvá váltak. Az Apple szerint az iOS 7 telepítése után a meglévő táblagépek és okostelefonok tulajdonosai gyakorlatilag újjáéleszthetik készülékeiket.

A képernyő aljáról ezentúl bármilyen szoftverből előhívható lesz egy átlátszó vezérlőpult, amelyről például a zenelejátszást, a fényerőt vagy a hangbeállításokat, esetleg bekapcsolni a wifit vagy a világítást. Ehhez mostantól az iPhone zárolását sem kell feloldani, a legfontosabb beállításokat zárolt kijelzőről is el lehet érni. A készülékbe bekerült az AirDrop nevű, wifis fájlmegosztó szolgáltatás, amely az iPhone 4, illetve az iPad Mini vagy újabb készülékekben lesz elérhető. Segítségével biztonságosan és egyszerűen lehet megosztani fájlokat több eszköz között.

Ilyen lesz az iOS 7 az iPhone-on Forrás: Apple

Az iOS 7-ben most már appoktól függetlenül elérhető lesz a multitasking, vagyis egyszerre több program szimultán használata, az appok frissítése pedig a jövőben automatikusan történik, nem kell többé egyesével kattintani a frissítés ikonra. A rendszer egy új aktivációs funkciót is kap beépítve, amely ellopás vagy elvesztés esetén használhatatlanná teszi a telefont vagy táblagépet. Az iOS 7-et az iPad 2 vagy újabb táblagépekre, iPhone 4 vagy újabb telefonokra, illetve az ötödik generációs iPod Touch eszközökre lehet majd telepíteni ingyen.

Az iPhone lesz az új autórádió?

Az Apple tizenkét partner autógyártók esetében azt is megvalósítja, hogy az iPhone kezelőfelülete, illetve a magyarul egyelőre nem tudó Siri hangvezérlő funkció az autók fedélzeti komputerén keresztül lehessen elérni. Ennek a támogatása csak a jövő évben várható, a mostani autómodellekben még kár keresni a szolgáltatást.

Az előzetes pletykáknak megfelelően az Apple egy iTunes Radio nevű új szolgáltatást is bejelentett. Ez tematikus, interneten át elérhető zenecsatornákat jelent, amelyeket reklámért cserébe ingyen lehet hallgatni. Ha valaki előfizet a saját zenéket legalizáló iTunes Match szolgáltatásra, reklámokat sem kell hallgatnia. Egyelőre csak az Egyesült Államokban érhető el a szolgáltatás, az internetrádió később lesz elérhető másutt.

Egész napos laptopok otthonra

A szupervékony kivitelű MacBook Air laptopokból érkeznek új változatok, amelyekbe az Intel legújabb generációs, elsősorban alacsony fogyasztásban jeleskedő, de teljesítményben sem rossz lapkái kerülnek. A 11 colos MacBook Air legújabb változata erről 9 órás üzemidőt, 13 colos képernyővel szerelt társa pedig 12 órás üzemidőt kínál majd 310-414 ezer forintos árért.

Meglévő Mac számítógépeken ugyancsak az üzemidő javulását ígéri az ősszel megjelenő Mac OS X Mavericks kódnevű új operációs rendszer, ahol a szoftver optimalizálásával csökkentik a terhelést, így pedig az akkumulátor merülését. Az új rendszert futtató gépek gyorsabban élednek majd alvó módból, és terhelés alatt is reszponzívabbak resznek a fejlesztéseknek köszönhetően a korábbi kiadásoknál.

Kívülről azonos, de jobban bírja akkuval az új Macbook Aiir Forrás: Apple

Az új szoftver fejlett többmonitoros üzemmódot kínál majd, emellett pedig saját jelszótároló funkcióval bővül tudása, amely egy mesterjelszó birtokában teszi elérhetővé a titkosított kódokat, bármilyen eszközről. Hasonló megoldások külön bővítményként már évek óta elérhetők. Az új verzióval az Apple saját internetes térképszolgáltatása is a rendszer része lesz, és ha valakinek iPhone-ja van, egyszerűen átküldheti arra a számítógépen kikeresett címeket.

Egy apró henger az Apple szupergépe

Hosszú idő után újabb rendhagyó formájú számítógéppel is előrukkol a cég: a Mac Pro munkaállomás ugyanis nem hasonlít hagyományos asztali gépre, még saját, alumíniumházba zárt elődjére sem, ugyanis egy kompakt méretű henger rejti a hardvert.

Ez nem lámpa, hanem egy Mac Pro nyitott gépházzal Forrás: Apple

Ezt a gépet nem otthonra, hanem grafikus vagy videostúdiókba szánják: a Mac Próban nagyteljesítményű Intel Xeon lapkák dolgoznak, akár 12 magos változatban is rendelhető lesz szupergyors memóriával, videokártyával és flashmemóriás háttértárral szerelve. A henger egyik oldala egy csomó fontos csatlakozót rejt, amelyek elérésekor a gép kivilágítja az előlapot, hogy segítse a kiigazodást.