A kőkorszaknak vége, megjött a csodabalta

2013.06.13. 20:04

Sci-fi fegyvernek tűnik első pillanatra a tűzifa aprítását forradalmian megkönnyítő új fejsze. A titkos ötvözetből készülő Vipukirves tulajdonosa hat perc alatt elintéz egy köbmétert.

Elég a szuperfejsze nevét beírni egy fordítóprogramba, hogy tisztába kerüljünk a működési elvével. A szabadalom által védett Vipukirvest angolul leveraxe-nak hívják, magyarra pedig úgy fordíthatnánk: emelőfejsze. A trükkje abban rejlik, hogy a fatönkre érkezés pillanatában a lefelé ható erőt elfordítja, így nemcsak hasítja, hanem a csapás erejével tovább is repeszti a fát.

 

 

Az emelőfejsze feltalálása nem egy nagy heurékapillanathoz kötődik. Heikki Kärnä, az eszköz finn feltalálója évekig kísérletezett különböző fejekkel, miután csalódott a boltban kapható fejszékben. Az Origónak megírta, a végső inspiráció akkor érte, amikor egyszer feszítővassal dolgozott. Rájött, hogy nem egyszerűen lefelé ható erőre van szüksége a faaprításhoz, kell valami, ami segít a hasításban is.

A favágás titka a laza csuklóForrás: VIPUKIRVES HEIKKI

A másik ihletforrást a fejszével végzett munka jelentette. "Elgondolkodtam azon, hogy vajon a balta miért maradt változatlan a kőkorszak óta?" - írta az Origo kérdésére. Miután favágás közben többször sikerült melléütnie, olyan eszközt szeretett volna készíteni, amellyel nem sértheti meg magát. A feltaláló leginkább arra büszke, hogy bár több ezren használják már a fejszéjét, még egy példány sem okozott balesetet.

Katonai minőségű acélból készül

A cég honlapján keresztül már megvásárolható Vipukirves a prototípusoktól eltérően nem barkácsmódszerekkel készül. Az ötvözet pontos összetevőit nem árulta el a feltaláló, ám azt megjegyezte, hogy a hadsereg is hasonló fémeket használ. A gyártásról egy, a repülő- és autóiparba is bedolgozó finn precíziós öntéssel dolgozó cég gondoskodik. A fejszére tíz év garancia van, amiből a legelső példányok sem futottak ki, ám Kärnä úgy tudja, egy fejsze feje sem tört el.

Megragadja a tekintetet a szuperfejszeForrás: VIPUKIRVES HEIKKI

A finn fejsze a használatában is eltér a hagyományosaktól. A nyelét csak lazán szabad fogni, hogy ne terhelje a használója csuklóját. "Mivel a hagyományos fejszét buzogányként, erősen markolva használjuk, mindenki úgy gondolja, az emelőfejszét is úgy kell fogni. Elsőre nehéz letenni erről. De az első néhány farönk után az ember megismeri az eszközt, és megtanulja: csapás végén a fejsze feje megfekszik a fatönk tetején biztonságosan. Ezután már könnyű átállni" - mondta a feltaláló az Origónak.

Nem kell hajolgatni

A finn fejsze azt is lehetővé teszi, hogy a favágó körbetáncolja a rönköt, ami ad egyfajta bájt az aprítás folyamatának. Kärnä egyik trükkje a felaprított fa összeszedését is megkönnyíti: ha egy használt autógumiba rakják a felaprítandó fát, a darabok nem tudnak szétpattogni, és nem kell hajlongva összeszedni őket.

Hat perc alatt lehet felaprítani vele egy köbméter fátForrás: VIPUKIRVES HEIKKI

A feltaláló videón is megtekinthető rekordja hat perc egy köbméter fa felaprítására. De ha kevesebb előkészítéssel, nem ideális körülményekkel számolunk, az emelőfejszével akkor is sokkal gyorsabban lehet aprítani, mint a hagyományossal. Aki nem hiszi, nézzen YouTube-videókat.

Annak éri meg, aki fával fűt

Az emelőfejsze nem olcsó, szállítási díj nélkül is 57 ezer forintba kerül (a magyarországi szállítás további 10 ezer), miközben a magyar boltokban elérhető legprofibb, legbrutálisabb kinézetű hasítófejszék sem kerülnek többe 25 ezernél. A videók alapján rendkívül egyszerűen használhatónak tűnő emelőfejsze azonban így is megérheti azoknak, akik fával fűtenek. Ki ne akarna gyorsan végezni az aprítással, és bejönni a hidegről?