Magyarok találták fel a virtuális gyurmát

freedee, 3d printer
Vágólapra másolva!
A virtuális tükör, az emberszkenner és a digitális gyurma a Magyar Innovációs TechShow három sztárja: a kiállítók száma alapján joggal számíthatunk arra, hogy nemsokára itthon is leugorhatunk a sarki 3D-nyomdába elkészíttetni egy egyedi telefontokot, játékfigurát vagy egy ritka alkatrészt.
Vágólapra másolva!

A budapesti Akvárium Klubban megrendezett kiállításon debütált a térben rajzolást lehetővé tevő digitális ceruzát kidolgozó Rátai Dániel cégének legújabb fejlesztése. A Leopoly tulajdonképpen egy virtuális, böngészőben formázható gyurma. Megmunkálásához semmilyen extra felszerelésre nincs szükség, hagyományos egérrel vagy érintőképernyőn keresztül lehet dolgozni vele.

A Leopolyban rajzolt figurákat 3D-ben ki lehet nyomtatni Forrás: [origo]

A virtuális gyurmából készült tárgyakat a Leopoly olyan formátumban tudja lementeni, amely közvetlenül alkalmas 3D-nyomtatásra. Az oldal látogatói egy publikus galériában is közzétehetik alkotásaikat, amelyek közt leginkább figurák találhatók, de akár saját bögrét is lehet tervezni vele. A Leonar3Do alkotóinak új projektjénél az alapfunkciókat ingyenesen lehet használni, béta-változatban elérhető professzionális kiadása azonban a hardveres 3D-alkotóeszközzel is kompatibilis.

Otthonra is vehet 3D-printert

A közeli Design Terminálban vasárnapig zajlik a 3D-nyomtatás magyarországi seregszemléje, a Budapest Printing Days, amelyen az első hazai lakossági 3D-nyomtató cég, a Freedee is kiállított. A társaság boltjában meg lehet venni a Cube nevű, otthoni célra szánt 3D-nyomtatót. Ezt a készüléket a gyártója szerint már olyan egyszerű kezelni, hogy még egy gyerek is elboldogul vele. A hőre lágyuló műanyaggal dolgozó modell több mint háromszázezer forintba kerül, ennél olcsóbb 3D-printer azonban nem létezik, professzionális társai sokkal drágábbak.

A világ legolcsóbb, legegyszerűbb 3D-printere, a Cube Forrás: freedee

A cég fejlettebb készülékekkel bérnyomtatást is vállal; mivel a különböző kinyomtatott műanyag vagy műgyanta tárgyak esetén eltérő a felhasznált anyag mennyisége, a 3D-nyomtatásra egyedi árajánlatot kell kérni. A Freedee standján lévő egyedi karkötőket, fejpántokat, bonyolult szerkezetű telefontokokat meg lehet tapogatni.

A professzionális nyomtatással foglalkozó Varinex cég berendezései ennél bonyolultabb dolgokat is képesek előállítani, az Origón már korábban bemutattuk, hogy akár koponyaprotézist is lehet velük készíteni. A kiállításon ezeket is meg lehet szemlélni.

Már embert is lehet szkennelni

Az Óbudai Egyetem NIK Biotech Laborjának fejlesztői egy Microsoft Kinect mozgásérzékelő szenzort építettek át úgy, hogy azzal akár egy embert vagy egy hasonló méretű tárgyat is be lehessen szkennelni térben.

Az arc nem, de az alak felismerhető a beszkennelt emberekről nyomtatott figurákon Forrás: [origo]

Bár a megoldás közel sem ad olyan pontosságot, mint a professzionális megoldások, az emberek alakjának mintavételére így is alkalmas. A kiállításon akár azt is vállalták, hogy a beszkennelt modellt soványítják vagy izmosabbá teszik digitálisan, majd kinyomtatják egy játék figura méretében. A megoldást további fejlesztéseket követően a ruhaiparban vagy egészségügyi felhasználásra tennék alkalmassá.

Búcsú a próbafülkétől

Ugyancsak a divatszakmában lehet majd hasznát venni a Fitnect cég digitális tükrének, amely egy nagy tévéképernyőn kiterjesztett valóság felhasználásával teszi lehetővé ruhák felpróbálását anélkül, hogy ehhez öltözni vagy vetkőzni kellene.

A felpróbálható ruhák 3D-modelljét el kell készíteni, ezt követően azonban a szoftver képes a próbáló személy testméretéhez igazítani a ruhákat. A virtuális valóságot alkalmazó próbafülke nem csak a ruhadarabok felpróbálását gyorsítja meg, lehetővé teszi azt is, hogy akár otthonról próbáljon fel valaki divatcikkeket.