Nincs egy milliméteres a legvékonyabb karóra

CST-01 karóra
Vágólapra másolva!
Egy hajlékony acélpántból, e-tintás kijelzőből és ultravékony akkumulátorból áll a takarékos és divatos óra.
Vágólapra másolva!

A kanadai Central Standard Timing a divathullámmal szembemenve nem okos, hanem kifejezetten buta órát készített, a végeredmény azonban így is látványos és a gyártó reményei szerint nagy piacra számíthat. A cég a világ legvékonyabb karóráját alkotta meg CST-01 nevű termékével, ami kevesebb, mint egy milliméter vastag. Az óralapot az elektronikus könyvolvasókban megszokot e-tinta kijelzőből készítették, így rugalmas, strapabíró és könnyen a csuklóra simul.

Divatos kiegészítőnek remek Forrás: Central Standard Timing


A készítők szerint az óra egy hónapig működik töltés nélkül, az áramellátásról az Infinite Power Solutions Thinergy MEC akkumulátora gondoskodik, ami mindössze 0,4 milliméter vastagságú. Az eszköz így az e-papírból készül óralappal és a polírozott acélpánttal együtt is csupán 0,8 milliméter vastag. Az óra lelke egy Seiko Epson chip, amit könyvolvasókban is használnak, ez kezeli a kijelzőt és látja el az óramű szerepét is.

A hajlékony kijelző sokat kibír Forrás: Central Standard Timing


A gyártó három méretben és több színben készíti a terméket, így mindenki megtalálhatja a saját ízlésének megfelelőt. Az órák ára átszámítva színtől függően huszonnégy- és huszonhatezer forint között mozog, ám a felhasználónak a külön árusított töltőre is szüksége lesz, hogy fel tudja tölteni és be tudja állítani óráját, ennek ára csaknem nyolcezer forint. A töltő USB csatlakozóval számítógépről működtethető, az óra mágnesek segítségével kapcsolódik rá, az akkumulátor feltöltésén túl az időt is ennek segítségével állíthatja be a vásárló.

A töltőt külön kell megvenni Forrás: Central Standard Timing


Az óra az idő kijelzésén kívül semmilyen extra funkciót nem kínál, még háttérvilágítással sem rendelkezik, de a fejlesztők szerint az erős kontrasztú kijelző szinte minden szituációban leolvasható, csak a teljes sötétben nem. Az óra nem sportcélra készült, ezért nem vízálló, a holnapon található leírásban úgy foglamaznak a mindennapi használat során a laminálás megfelelően véd a ráfröccsenő folyadéktól, de úszni már nem lehet benne. A gyártó szerint az óra akár 15 évig is működni fog, a most leadott előrendeléseket pedig idén decemberben már postázzák is.