A nem legálisan beszerzett e-könyvek tartalmát alig észrevehetően módosítja egy új másolásvédelmi megoldás.

A SiDiM nevű technológia cseles módon bünteti meg az elektronikus könyvek kalózait. A német fejlesztés csak minimális, minden kötet esetében egyedi változtatásokat végez a szövegen. Egy-egy szó kicserélésével a kiszivárgott kópiákat egyedileg azonosítani lehet, letöltőjük pedig csak alapos vizsgálat esetén jöhet rá, hogy nem az eredeti művet olvassa - írja a Wired.

A fejlesztők ki is adtak egy német nyelvű dokumentumot (pdf), amelyben egy eredeti, és a másolásvédelem által manipulált szöveg olvasható. Ezekben többek közt a jelzőket és egyes kifejezéseket cserél a szoftver hasonló hangzású, de stilisztikailag eltérőkre. A német szövegben lévő példák alapján a technológia apró változtatásokat végez, amelyek a jelentést nem változtatják meg. Sok esetben még az új jelző stilisztikai értéke sem más: ezért lehet, hogy egy napjainkban írt bestseller olvasásakor fel sem tűnnének a változtatások, míg mondjuk egy Thomas Mann regényben igen.

Kindle e-könyv-olvasó, Amazon, 2012Forrás: AFP/Getty/David McNew

Az új megoldás iránt a Wired beszámolója szerint több nagy amerikai könyvkereskedő cég is érdeklődik. Ez nem is csoda, hiszen az e-könyveket kis méretükből adódóan nagyon könnyű terjeszteni az interneten, hiszen sokkal hamarabb letölthetők, mint például egy film, vagy mp3 zenefájl. Noha például az Amazon vagy a Barnes and Noble elektronikus kötetei alapból másolásvédettek, ezek gyári védelmét viszonylag egyszerűen, házilag is el lehet távolítani a fájlokból.