Denevérként láthat a sötétben a mobilunk

Denevérek a padláson, váratlan látogatók
Vágólapra másolva!
Egy egyszerű szoftver és bonyolult matematika segítségével a mobiltelefonok mikrofonja is alkothat képet.
Vágólapra másolva!

Átalakítás nélkül, a meglévő hardvert felhasználva változtathatóak a hangradarhoz (szonár) hasonló készülékké a közönséges okostelefonok. A tengeralattjárókon és hajókon használt felderítőeszköz működéséhez hasonló, de technikájában eltérő módszerről adott hírt publikációjában egy svájci kutatócsoport.

A repülő emlősök évmilliók alatt fejlesztették módszerüket Forrás: AFP/Torsten Silz


Denevérek, fogascetek és néhány madár is használ úgynevezett bioszonárt a tájékozódáshoz, illetve zsákmányejtéshez, ezek szolgáltak alapul a tengeri járművökön taláható szonárhoz, illetve a lokátorokhoz. Az állatok a tereptárgyakról visszaverődő hanghullámokból állapítják meg helyzetüket, a pontos képalkotáshoz azonban két fülre van szükség. Annak ellenére, hogy a mobiltelefonok két mikrofonnal is rendelkeznek, alkalmatlanok a feladatra, mivel a beszédet közvetítő és a külső zajokat figyelő és kiszűrő mikrofonjaik túlságosan közel vannak egymáshoz.

A tengeri ragadozóknak is bevált Forrás: AFP


A lausanne-i Állami Műszaki Egyetem (EPFL) kutatócsoportjának azonban sikerült kiküszöbölni a problémát, kicsit változtatva a természetben kialakult modellen. A telefonok számára túlságosan nagy problémát okozott a környező zajok kiszűrése és elkülönítése. A készülékek hangforrásnak a beszélőt használták, ám nem tudtak különbséget tenni a falról visszaverődő hang és az egyéb hangforrások által generált zajok között. A kutatást vezető Ivan Dokmanic a problémára egy kézenfekvő, de nem egyszerű megoldást talált, olyan algoritmust dolgozott ki, amely minden hangot forrásként kezel, nem pedig visszaverődő hullámként.

Batman szonárjának képe a filmből Forrás: Warner Brothers


Dokmanic ezt egy tükörhöz hasonlította, amely azt az illúziót kelti az előtte állóban, hogy egy vele azonos külsejű személy áll vele szemben egy ugyanolyan szobában, éppen olyan távolságra a tükörtől mint ő maga. A hang esetében is így járt el a kutatócsoport, a telefon nem visszhangként kezeli a visszaverődő hangokat, hanem a falból érkező, azonos hullámként. A következő lépés egy olyan algoritmus megalkotása volt, ami forrásokból készült mátrix alapján kiszámolta azok távolságát, ennek segítségével képet alkotva a környezetről.

A kutatók beszámolója szerint nem csak egy egyszerű szobát, de egy építészetileg sokkal bonyolultabb katedrális belsejét is sikerült feltérképezniük módszerükkel, bizonyítva annak használhatóságát. A módszer segítségével sokkal pontosabban meghatározható egy beszélő helyzete, mint a tornyok segítségével, akár egy épületen belül vagy az utcán. A mikrofonnak természetesen be kell lennie kapcsolva, ahhoz, hogy a helymeghatározás működhessen, így elvileg nem lehet kémkedni a telefonok felhasználói után, a legutolsó Batman-filmből megismerthez hasonló módon.