Több ország is tart a Google Glasstól

2013.06.19. 14:24

Hat ország is adatvédemi fenyegetést lát a keresőcég okosszemüvegében, ezért meg akarják ismerni a fejlesztés alatt álló készülék működését.

Az ausztrál, új-zélandi, kanadai, mexikói, izraeli és svájci adatvédelmi biztosok közös levélben keresték meg a Google elnök-vezérigazgatóját, Larry Page-et. Üzenetükben az egyelőre fejlesztés alatt álló Google Glass okosszemüveg működésének nem ismert funkcióival kapcsolatos kérdésekre akarnak választ kapni - írja a CNet technológiai hírportál.

Az adatvédelmi szakembereknek azért vannak aggályaik az intelligens szemüveggel kapcsolatban, mert azzal észrevétlenül lehet álló-, vagy mozgóképes felvételeket készíteni bárkiről vagy bármiről.

A Google szemüvege kamerát és miniképernyőt is tartalmazForrás: AFP/Getty/Justin Sullivan

A szakértők problémásnak tartják, hogy eddig kizárólag újságcikkekből értesülhettek a várhatóan jövőre piacra kerülő eszköz képességeiről és szolgáltatásairól, ők pedig azt szeretnék, ha a keresőcég megosztaná az eszköz valódi képességeit, hogy még véletlenül se kelljen spekulációkra alapozva vizsgálniuk azt. A Google egyébként nemrég bejelentette, hogy egyelőre nem engedélyezi arcfelismerő funkciók használatát a szemüveggel. A keresőcég szerint még túl korai fázisban van a Glass fejlesztése, így nem ismert az eszköz minden funkciójának pontos működése.