Laptop és tablet is a Samsung új gépe

2013.06.21. 11:42

A koreai gyártó Ativ Q nevű bizarr gépén Android és Windows 8 között válthat a felhasználó. A készülék laptopként és tabletként is használható, és szuper képernyője van.

A Samsung univerzális gépében az Intel legújabb, energiatakarékos lapkája dolgozik, amely a gyártó szerint kilenc órás üzemidőt biztosít. Az Ativ Q a táblagépekénél nagyobb, a laptopokon azonban tipikus, 13,3 colos képernyőt kapott, melynek felbontása azonban hatalmas, 3200x1800 pixeles, ami még a hasonló méretű Macbook Pro laptopok - 2560x1600 pixeles - Retina-képernyőjénél is részletesebb képet jelent. A gyártó szerint a kijelző olyan technológiával készül, amely erős napfény mellett is jó láthatóságot biztosít, és a legkülönbözőbb módokon ki lehet fordítani.

Origami módon lehet forgatni a képernyőtForrás: Samsung

Android és Windows 8 egymás mellett

Nem a képernyő az Ativ Q egyetlen egyedi tulajdonsága, a gépen ugyanis teljes értékű Windows 8-at és Android 4.2-t is lehet használni. Egyszerre mindig egyik vagy másik rendszer aktív, a Q bekapcsoláskor a felhasználó választhatja ki, hogy a Microsoft vagy a Google szoftverét akarja-e elindítani.

Az Ativ Q hagyományos laptop módbanForrás: Samsung

A Windows az irodai programok és munka használata esetén optimális - a gépelést ekkor a képernyő alól előhajtható billentyűzet segíti. Az Android inkább a szabadidős tevékenységekben erősebb, erre ugyanis több appot lehet elérni. A Samsung androidos Note okostelefonjaihoz és táblagépeihez hasonlóan az Ativ Q-hoz is mellékelnek egy rajzolást, jegyzetelés biztosító digitális tollat.

Nemrég az Asus is hasonló, dupla operációs rendszert futtató gépet jelentett be: a Transformer Book Trio nevű modell azonban csak 11,6 colos képernyővel rendelkezik. A rivális gyártó modellje levehető billentyűzettel van felszerelve, amely extra akkumulátort is rejt, amellyel a teljes üzemidő 15 órásra bővíthető. Egyelőre egyik gyártó hibridgépének ára sem ismert.

Ha lecsukjuk, máris tabletForrás: Samsung