Bezár a Reader, cserélje le!

google reader
Vágólapra másolva!
Néhány nap múlva bezár a Google Reader, pedig a kedvenc szájtok tucatjait ma már lehetetlen egyesével felkeresni. Összeszedtük a legjobb alternatívákat.
Vágólapra másolva!

Érdekes cikkeket manapság már nem néhány nagy szájton, hanem rengeteg oldalon találhatunk: nem csoda, hogy a profi netezők nem egyesével keresik fel kedvenc oldalaikat, hanem azok hírcsatornáikat veszik fel egy olvasóban. A mai napig a legnépszerűbb hírolvasó szolgáltatás a Google Reader, magyarul Olvasó volt, ez azonban július elsején bezár. A keresőcég számára saját mércéjével nem termelt elég bevételt, ezért likvidálja azt. Hétfőtől muszáj tehát új szolgáltatást kell keresnie az online tartalmak nagyüzemi fogyasztóinak.

Versengés indult azokért, akik a reggeli kávé mellé tucatnyi forrásból próbálnak meg informálódni, sok cég lát új üzleti lehetőséget a Google szolgáltatásának bezárásában.

Mentse le a kedvenc forrásait!

A költözködés a Google-nál tárolt adatok kinyerésével kezdődik. A cég Takeout nevű aloldaláról egy tömörített fájlban tölthetjük le az összes readeres adatunkat: az olvasott oldalak listája mellé jár a megosztott cikkek tartalma, hozzászólások és még néhány hosszú szövegfájl. Ezek közül az új olvasóba való beköltözéshez csak a subscriptions.xml nevű listafájlra van szükség. A Google körülbelül egy kávéfőzésnyi idő alatt készíti el a tömörített fájlcsomagot, a letöltése viszont szerencsére már gyorsan megy.

A legszebb alternatíva

A Reader bezárásának hírére először a Feedly nevű szolgáltatás reagált. A cég korábban a Google olvasójának adatbázisát használó szolgáltatást üzemeltetett, de az elmúlt hónapban rohammunkával elkészítette teljesen saját hírolvasóját. A Feedly az egyetlen olvasó, amely egyszerű költözési lehetőséget is nyújt: néhány kattintással automatikusan képes átköltöztetni a Google-nél tárolt hírforrásokat saját rendszerébe.

A Feedly a Reader utódok legszebbike Forrás: [origo]



A szolgáltatás felülete letisztult, egyszerű, a felirat nélküli ikonok jelentését kell csak megtanulni, hogy használatba tudjuk venni. Nagy erőssége, hogy van egy Today (Ma) nevű füle, ami csak az aznapi híreket mutatja. Ezzel teljesen újságszerűen lehet használni a Feedlyt, ha éppen hajlandó elkészíteni a válogatásoldalt. Hasonlóan jó megoldás, hogy a híreket listaként, kis képes dobozokként és cikkenként is megjeleníthetjük. A szolgáltatás legnagyobb hibája a csapat időnkénti rutintalansága. A saját felhőszolgáltatásuk elindításakor több felhasználó adatait kuszálták össze. A Feedly mellett szól, hogy készült hozzá egy mobilalkalmazás is, ami iOS-re és Androidra is elérhető.

Magyarok is indulnak a hírfüggők kegyeiért

A magyar fejlesztésű Feedstripes teljesen eltérő filozófia szerint épül fel: az egyes hírforrások listáját nem lehet kiimádkozni a szolgáltatásból. A saját kategóriáinkat vagy a fejlesztők által felállított tartalmi kategóriákat jeleníti csak meg. Aki azonban csak autós, videojátékos vagy éppen kulturális híreket szeretne olvasni, az a Feedstripest is boldogan használhatja.

Magyarok is pályáznak a Reader babérjaira Forrás: [origo]



A szolgáltatás rendkívül látványos, igyekszik képeket is megjeleníteni a hírek mellé, így minden lapja újságcímlapot idéz. Leginkább azoknak ajánljuk, akik a tabletjükün a Flipboardot olvasgatják a legszívesebben.

Elmondom hát mindenkinek

Lassan indult el a HiveMined nevű, közösségi hírolvasó fejlesztése. A szoftver csúszott, átnevezték, és még most is csak zárt béta fázisban van. A szükséges meghívót kérésünkre fél órán belül elküldték e-mailben az üzemeltetők, így a szájtot hamar kipróbálhattuk.

Gyors, okos, de kicsit félkész a Hive Forrás: [origo]



A Hive fő funkciója hírek követése mellett azok megosztása. Az oldalon bejelölgethetjük ismerőseinket, feliratkozhatunk olyan felhasználók megosztásaira, akik érdekes cikkeket osztanak meg. A kicsit retró küllemű olvasó tehát pontosan azt tudja, amit a Google Reader tudott fénykorában. Az oldalnak jelentősen kell még gyorsulnia ahhoz, hogy igazán méltó Reader-utód legyen, de a kezdetek biztatóak.

Magyarul beszélő utód

Már a nevében sem az újítást képviseli a The Old Reader. A szolgáltatás megjelenésében, funkcióiban is a Google hírolvasóját másolja. Célja, hogy az átköltöző felhasználók minél kevesebb tanulással képesek legyenek ismét informálódni.

Néhány szerver nem ártana a The Old Reader mögé Forrás: [origo]



Új elemként csak az jelenik meg, hogy az egyes hírforrások közti váltás lassú. Ez nem csak az Old Reader esetében jelenik meg, több alternatív hírolvasónál érezhető, hogy a Google-lel szemben az üzemeltetőknek nem áll a rendelkezésükre a világ összes szervere. A The Old Readert azoknak ajánljuk, akik nem biztosak az angoltudásukban, ez a szolgáltatás ugyanis beszél magyarul is.

Pénzért ígér stabil működést

A Google Reader bezárása előtt elkészült, már most kipróbálható hírolvasók közül egyedül a Newsblur fizetős. Kínál ugyan ingyenes fiókot is, de az csak 64 hírcsatornát képes kezelni. Az év 12-24 vagy 36 dollárba kerülő profi csomagban azonban már nincsenek ilyen korlátozások. Bármelyiket is választjuk, két kattintással lehet importálni a kedvenceinket a Google-től, nem kell letöltött fájlokkal bajlódni.

Hétezer fizetős felhasználó döntött a Newsblur mellett Forrás: [origo]



Funkcionalitásában a Newsblur is a Readert másolja: a hírek olvasása, megjelenítése mellett lehet benne az egyes cikkeket kommentelni, megosztani az ismerősökkel vagy elrakni későbbi olvasásra. A megosztott anyagokból a Newsblur hírcsatornát állít össze, így bárki publikálhatja a saját, talált anyagokból álló újságát a szolgáltatással. A szolgáltatáshoz van ügyesen megírt mobilos és tabletes kliens is.

Vigyázat, a tetőn dolgoznak!

A Google Reader bezárásának a híre munkára sarkallta a kétezres évek közepének legendás hírgyűjtő oldalát, a Digget, valamint az AOL amerikai internetszolgáltatót is. A Digg szolgáltatása csak a hét közepén fog elindulni, alig négy nappal a Reader bezárása előtt. Az AOL olvasót elvben már ki lehet próbálni, ám mivel egy interetes óriáshoz méltatlanul összeomlott a cég beléptető rendszere ebből is kiszorultunk. A jövőben lehet, hogy jó alternatívává válnak ezek a rohammunkában összerakott hírolvasók, egyelőre azonban senkinek nem ajánljuk használatukat.