Nem a Google teszi fel a legszemetebb kérdéseket

2013.06.25. 15:06

Nem csak a Google kínozta nehéz kvízkérdésekkel leendő munkatársait. A világ egyik legkeményebb tesztjét több mint száz éve kitöltetik egy angol iskola diákjaival. Az internet pedig valódi átverős teszteket termelt ki.

Hány teniszlabda fér egy utasszállító repülőbe? Hány zongorahangoló van a világon? Mennyibe kerülne Seattle összes ablakát lemosatni? Ilyen legendásan nehéz, néha teljesen megválaszolhatatlan kérdésekkel kínozta évekig a meghirdetett pozícióira jelentkezőket a Google.

A több, mint egy évtizedes szokásnak a Google a napokban vetett véget. A cég HR-esei ugyanis kimutatták, hogy a szivatós interjúkérdésekre adott frappáns válaszok és a szakmai sikeresség között nincs összefüggés. A cég a jövőben a trükkös kérdések kitalálása helyett a felvételiző viselkedésére irányuló kérdéseket fog kidolgozni. Az évtizedek alatt kitalált Google interjúkérdésekkel szerencsére tele az internet. 

Egy karácsony is kevés a tökéletes eredményhez

Minden kvízek legnehezebbike valószínűleg a Man szigeten található King William's College éves műveltségi tesztje, amelyet 1904 óta minden évben összeállítanak. A száz kérdésből álló tesztet a diákok kétszer töltik ki, egyszer karácsony előtt, egyszer pedig az ünnep után, amikor volt idejük felkészülni a kérdésekre. Régebben a legjobb eredményt egy fél szabadnappal jutalmazták, ma ilyen nincs, viszont a legjobb teszteredményt elérő család 100 fontot nyer. A tesztet az elmúlt hatvankét évben már nem csak az iskolások tölthetik ki, hanem bárki, mivel a Guardian című brit napilap is közli a kérdéssort.

Sem az internet, de még egy jól felszerelt kutatókönyvtár sem segít annak, aki nem sejti legalább, hogy milyen területről származnak a King William's tesztjének a válaszai. Senkinek nem kell meglepődnie, ha első nekifutásra csak egy-két pontot tud szerezni. A teszthez minden évben kiadják a megoldókulcsot, így aki feladta az kellemesen ki is bosszankodhatja magát. Azok pedig, akik a szinte lehetetlen műveltségi tesztek helyett csak egyszerűen nehéz kihívásra vágynak, megpróbálhatják kitölteni az Eton College ösztöndíjasainak szánt vizsgát.

A lehetetlen kvíz

A világ egyik legnehezebb kvíze nagyon fiatal, alig pár éve került fel az internetre. A The Impossible Quiz nem is nehéz igazából, hanem igazságtalan. Vannak olyan feladványok, amelyekben rossz szóvicceket kell megérteni, vagy olyan, ahol a kvíz felületét kell kicselezni.

A játék egyszerre rendkívül idegesítő és abbahagyhatatlan, mert minden nekifutással tovább lehet jutni. Száz font nem jár érte, mint a King William's College tesztjéért, de nagy dicsőség végigjutni a kérdéseken.