Régi funkciókkal élesztik újjá a Windows 8-at

Steve Ballmer a Microsoft igazgatója, keynote a Microsoft Build konferencián San Franciscoban
Vágólapra másolva!
A Windows legújabb frissítése bevallottan nem tartalmaz nagy újításokat. Visszajön azonban a Start menü, több alkamazás jelenhet meg egy kijelzőn, és még digitális képkeretnek is lehet majd használni a PC-t.
Vágólapra másolva!

Szabadon letölthetővé tette a Microsoft a San Francisco-i Build konferencia kezdetével egy időben a Windows 8.1 tesztverzióját. A szoftvert egyelőre csak azok telepíthetik fel, akik már a Windows 8-at használják, csütörtöktől azonban a DVD-re írható telepítőként is le lehet tölteni a teljes rendszert kipróbálásra.

A korábban Blue kódnéven emlegetett, most Windows 8.1-nek nevezett rendszer apró tuningokat és visszaköszönő régi funkciókat tartalmaz, nagy áttöréseket azonban nem. Árulkodó, hogy az este legígéretesebb bejelentése az volt, hogy készült apróbb - 7-8 hüvelykes - kijelzővel szerelt tabletekre való Windows is. Bebizonyosodott, hogy a PC-t nem ölték meg a tabletek, de még nem lehet pontosan tudni, hogy mi lesz belőle.

Ami régi, az jó

Steve Ballmernek és a többi microsoftos előadónak nem lehetett panasza a Build konferencia közönségére. Többször is meg kellett állniuk a bemutatóval, mert a közönség olyan hangosan tapsolt. Rossz hír lehet viszont, hogy a számítógép asztalára visszakerült Start gomb, a Modern felület programindítójának megkerülését lehetővé tevő rendszerindítás és az egy monitoron megjeleníthető több program kapta a legnagyobb tapsot. A fejlesztők tehát annak örültek a legjobban, ami a Windows 8.1-et a klasszikus Windows 7-hez teszi hasonlatossá.

Forradalmi újításokkal nem készült Steve Ballmer és stábja Forrás: AFP/Getty/Justin Sullivan

Steve Ballmer fejlődésnek, finomításnak próbálta eladni a Windows 8.1 újításait, de nem nehéz a visszakozást látni bennük. A Microsoft vezetője azonban arról is beszélt, hogy míg tavaly, a Windows 8 kiadása után nem voltak a piacon érintőképernyős eszközök, mostanra komoly választék áll rendelkezésre belőlük. Az érintőképernyős Windowsnak még mindig van esélye arra, hogy sikerré váljon. Lehet, hogy a következő Build konferencián már valóban az innovatív funkciókat fogják megtapsolni.

Kicsi is lehet a Windows tablet

A Windos 8.1 bemutatójának talán legfontosabb része az volt, hogy a rendszerhez készült kis méretű tabletekre szabott programindító felület is. Az iPadbóő is a gyengébb felszereltségű, ám tökéletesen hordozható méretű Mini a legnépszerűbb típus. A visszafogott sikernek örvendő Surface tabletek mellett a Windows 8.1 támogatni fogja a kabátzsebbe férő eszközöket is.

A rendszerben több olyan tuningot helyeztek el, amelyek könnyebbé teszik a használatát kis képernyőkön. A billentyűzet olyan gesztusparancsokat tud, amellyel egyszerűen el lehet fogadni az automata szókiegészítő által javasolt kifejezéseket.

A Home képernyő gyakorlatilag változatlan marad, a háttérképek szebbek lesznek Forrás: Microsoft

A tabletes felhasználók kényelmét szolgálja a kéz nélküli mód. Ez a nappaliba vagy konyhába telepített számítógépek használatát teszi kényelmesebbé. Az érintőképernyőt nem kell összemaszatolni főzés közben, a levegőben lapozgatva is lehet váltani az oldalak között. Hasonló esztétikai jellegű frissítés az is, hogy a zárolt gépek digitális képkeretként a felhasználó fotóit fogja mutogatni. Belépve pedig az animált háttérképekben lehet majd gyönyörködni. Ennél hasznosabb újítás, hogy a kezelőfelület gombjai és más, érintőkijelzőn elérhető felületei már nagyfelbontású képernyőkön sem lesznek kicsik, ami a Windows 8 esetében még gondot okozhat.

Mi a baj a Windows 8-cal?

A tavaly októberben megjelent Windows 8 ugyan gyorsabban indul és fürgébb is a Windows 7-nél, ám a Microsoft túlságosan nagy módosításokat hajtott végre a rendszeren. Száműzte a Windows 95 óta jelenlévő Start menüt, amelyet egy teljes képernyős, appokat is felvonultató, csempés felület váltott ki. Egy nemrég készült felmérés szerint azonban az új felületet alig használja valaki, appok telepítésére pedig csak a Windows 8-at használók elhanyagolható része szánja rá magát. A legtöbben a Windows 7-hez hasonlóvá állítják vissza a rendszert, amit az is jól jelez, hogy az egyik Start menüt pótló, pár dolláros programot kifejlesztő cég hosszú idők óta a legjobb üzleti évét zárta nemrég.

Több ablakkal zsonglőrködhetünk, pont mint a régi Windowsban Forrás: Microsoft

Az új felület ezek alapján inkább idegesítő, sem pedig elbűvöli a felhasználókat. Bár a régi Start menüt a Windows 8.1-ben sem hozták vissza, a Start gombhoz hasonló, de az új felületet indító ikon újra helyet kap a Windows hagyományos Asztalán.

A Microsoft a Windows 8-at univerzális rendszernek szánta, amely laptopot és táblagépet is kiváltó eszközök elkészítését teszi lehetővé. Az eddig megjelent modellek azonban nem túl sikeresek, mert laptopnak és táblagépnek is drágák, de igazából mindkét típusból van náluk jobb vételnek számító alternatíva.

Az olcsó windowsos Nokia mobilokról alig esett szó Forrás: AFP/Getty/Justin Sullivan

Mivel Windows 8-as táblagépből keveset adtak el, a platform egyelőre nem elég vonzó a fejlesztőknek, akik inkább az Androira és az iOS-re koncentrálnak. Nem véletlen, hogy több gyártó is olyan táblagép-laptop hibriddel rukkolt elő, amely a Windows 8 mellett Androidot is tartalmaz: előbbi a munkához, utóbbi a szórakozáshoz használható.

Mit lehet most letölteni?

A Windows 8.1 a tavaly októberben megjelent Windows 8-hoz kiadott frissítés, amely új funkciókat ad a rendszerhez. A frissítéscsomag még nincs készen, a Microsoft honlapjáról csak a béta verziót lehet elérni többek közt angol és német nyelven. A félkész 8.1-et nem lehet telepíthetői magyar Windows 8-ra, bár a Microsoft csütörtökön kiad egy DVD-ről vagy pendrive-ról installálható próbaverziót is a Windows 8.1 teljes operációs rendszerként telepíthető változatából. A végleges verzió valamikor az év vége tájékán lesz elérhető, ha az megjelenik, akkor az üzletekben eleve a Windows 8.1-et futtató gépek lesznek elérhetők.

Ön is kipróbálta a Windows 8.1-et? Ossza meg velünk tapasztalatait e-mailen vagy a Facebookon!