Vágólapra másolva!
Hűtőbe, öntöttvas edénybe, kólásdobozba, alufóliába és sékerbe helyeztük telefonjainkat a lehallgatás ellen. Melyik válik be?
Vágólapra másolva!

A mobiltelefonok mikrofonját könnyedén lehet lehallgatásra használni. Így látja az amerikai titkosszolgálatok szennyesét kiteregető Edward Snowden is, aki nemrég arra kérte beszélgetőtársait, hogy tegyék a hűtőbe a telefonjaikat.

Kérdés, hogy ez a módszer beválik-e, és mit tehetünk, ha biztosak akarunk lenni abban, hogy senki sem hallgat bele titkos megbeszéléseinkbe? Kapcsoljuk ki a telefont, esetleg az akkumulátort is vegyük ki belőle? Sokak szerint ez már nem elég, csak a készülékek teljes leárnyékolása védhet meg, ez azonban nem mindig olyan egyszerű, mint amilyennek tűnik.

A korszerű telefonok már szinte soha nincsenek teljesen kikapcsolt állapotban: a hozzáértők bármikor bekapcsolhatják, manipulálhatják őket, arra használva a készülék hálózati csatlakozását, hogy a mikrofon adatait továbbítsák rajta. Sok telefonból már nem lehet egyszerűen kivenni az akkumulátort sem, de ha ez sikerülne is, egyes áramkörök még továbbra is működhetnek. A beszélgetések védelmére tehát alternatív megoldásokat kell alkalmazni.

Leteszteltük, milyen házi módszerekkel lehet leárnyékolni a mobilt

Rács mögé a mobillal

A legegyszerűbb megoldás a telefon hálózati kapcsolatának megszakítása, amire számos, házilag is kivitelezhető módszer létezik. Sokan tapasztalták már, hogy liftekben, mélygarázsokban vagy bizonyos épületekben nem működik a telefonjuk, ennek oka egyszerű, a környezetben lévő fémek megakadályozzák a rádióhullámok terjedését. Ha a telefon nem jut térerőhöz, lehallgatáshoz sem használható.

A fémrácsos szerkezetek belsejébe nem hatolnak be a gyorsan változó mágneses- és elektromos terek: a jelenség a felfedezőjéről, Michael Faradayről kapta a nevét. A rács sűrűsége és a fém minősége befolyásolhatja egy Faraday-kalitka hatékonyságát, ezért lehetséges, hogy nem minden vasbeton épület vagy lift belsejében válnak használhatatlanná a mobiltelefonok.

Kémtanfolyam a konyhában

A háztartásokban azonban található egy-két olyan eszköz, ami tökéletes Faraday-kalitkaként működhet, csupán meg kell találni őket. Sok modern hűtőgép szigetelését nem a vastag fémlemezek adják, így az azokba helyezett telefonok képesek csatlakozni a mobilhálózatra.

Ugyanez igaz a konyhai edényekre is: hiába a vastag öntöttvas tál, ha a zománcozás miatt nem alkot megszakítás nélküli zárt teret a tetejével, a kis résen pedig kiszöknek a rádióhullámok. Akkor mégis mi lehet jó a lehallgatások ellen? Kiderül a videónkból.

Ön mivel védené mobilját a lehallgatás ellen? Írja meg nekünk a Facebookon!