Robotok között képzelik el jövőjüket a nyírbogdányi lányok

Robocup 2013 Eindhoven, robotverseny 2. helyezettjei, a Kazinczy általános iskola diákjai
Vágólapra másolva!
Van egy osztály, ahol a fiúk nem tudnak brillírozni informatikaórán. Inkább csak játszanak, a babérokat pedig néhány, hobbiból robotépítéssel és programozással foglalkozó lány aratja le. A tizenkét évesekből álló csapattal és felkészítő tanárukkal arról beszélgettünk, hogy milyen gépet a legjobb építeni.
Vágólapra másolva!

Tízévesen még csak ismerkedett a robotokkal a nyírbogdányi Kazinczy Ferenc Általános Iskola három tanulója. Egy évvel később, 2012-ben már elég ellenfelüket győzték le különböző robotépítő versenyeken ahhoz, hogy indulási jogot szerezzenek a világ legnagyobb robotversenyén, a Robocupon. Tavaly nem jött össze a pénz ahhoz, hogy a csapat elutazzon Mexikóba versenyezni, az idén azonban Eindhovenben már ott voltak, és csak pár ponttal csúsztak le a dobogó harmadik fokáról.

A 2013-as világbajnokságon 4. helyezett csapat tagjai, balról jobbra: Poór Fanni, Popcsik Nóra és Jakab Ágnes Fotó: Mudra László - Origo

A tizenkét éves lányokból álló NiceBot nevű csapat nem vette félvállról a feladatot. A junior korosztály legnehezebb versenyszámában, a menekítőrobot-építésben indultak már a selejtezőkön is. A gépük képes követni a kijelölt útvonalat, akadályokat kerül ki, és fel tud menni egy huszonöt fokos lejtőn az emeletre, hogy ott is szétnézzen. A versenyhelyzet egy katasztrófa helyszínének a felderítését modellezte, épp csak a robotnak nem kellett hő- vagy sugárzásállónak lennie, és a sérülteket sem kellett kicipelnie az épületből. "Van egy táncos és egy focis feladat is, de szerintünk a menekítő kínálja a legkomolyabb kihívást" - mondta az Origónak Papcsák Nóra.

Sót nem szórnak a robotszumósok

Az avatatlan szem nem is látja az egyes robotokon, hogy milyen célra építették őket. Az eindhoveni versenyre összerakott robot egy nagyszótárnyi méretű, gumi lánctalpakon mozgó fekete legókocka. Az első érintőszenzora ki van szélesítve - így a robot teljes eleje érzékelőként működik - a többi szenzort pedig csak az szúrja ki, aki tudja, mit keressen. Az ütközésérzékelő mellett infra- és fényszenzor, valamint ultrahangos érzékelő is található a roboton.

A lányok életük legelső, hazai versenyére még egy szumórobottal neveztek. A robotszumó hasonlít a valódi szumóbirkózáshoz, ám ahhoz, hogy az összecsapások létrejöjjenek, a programozóknak több, az ember számára egyértelmű feladatot kell megoldaniuk. A robotszumóban a versenyzők egymásnak háttal állnak, a meccs elindítása után így az első feladat a megfordulás és az ellenfél megkeresése. Ha megvan a cél, akkor már le lehet rohanni az ellenfelet, és ki lehet tolni a körből. Sót viszont a mérkőzés egyik pontján sem kell szórni.

Legóból készül a versenyrobot

A versenyrobotok alapja a Lego Mindstorms nevű robotépítő készlete. Ezt valamivel több mint nyolcvanezer forintért hazánkban is be lehet szerezni. A nyírbogdányi Kazinczy Ferenc Általános Iskola két robotkészlettel kezdte el a versenyekre való felkészülést - mondta el az Origónak Abán Csaba, a csapat felkészítő tanára. Ezt a gépparkot tehetséggondozási pályázatokkal sikerült megnövelnie az iskolának úgy, hogy egy versenyzőnek se kelljen sorba állnia robotért.

Az eindoveni Robocupon szerepelt robot, mögötte a csapat felkészítő tanára Fotó: Mudra László - Origo

"A készleteket nem csak egyszer kell megvásárolni, a gyakori használatban a robotalkatrészek is el tudnak kopni" - mondta Abán Csaba. A robotagy ugyan nem válik tompábbá a használattól, motorból viszont nem árt, ha van tartalék. Ráadásul nemcsak hivatalos, a Lego által gyártott alkatrészekre lehet szükség, hanem kisebb gyártók speciális alkatrészeire is, amelyeket külföldről kell megrendelni.

A fiúk csak játszanak

Az első nyírbogdányi robotépítő csapatot két nyolcadikos fiú alkotta, de ők fél év ismerkedés után elballagtak. Most az iskola hat legjobb robotikusa mind a lányok közül kerül ki, egyedül az utánpótláscsapatban vannak fiúk.

"A fiúk? Azok csak játszanak az informatikaórán. Nem érdeklik őket a robotok" - mondta az osztálytársairól Jakab Ágnes. A lányoknak viszont nem ennyire egyszerű az életük. Kezdetben csak az informatikaórákon foglalkoztak a robotprogramozással, mára viszont az utolsó óra után még mindennap bent maradnak két-három órát gyakorolni a robotokkal.

Így ment végig a NiceBot az akadálypályán

A gépek érezhetően a NiceBot csapat életének a részei. Minden robotos kérdésre - még arra is, hogy melyik a valaha létezett kedvenc robotjuk - olyan gépekkel tudnak válaszolni, amelyet maguk építették. A Terminátornak esélye sincs az említésre, ha az embernek volt már egyszer saját, célba dobásra és akadályfutásra megtanított olimpiai robotja.

Karnyújtásnyira a győzelem

A NiceBot csapat az idei világbajnokságon is esélyes volt a dobogós helyre, csak a szerencsétlen véletlenen múlt a negyedik hely. A helyezéseket ugyanis a három napon keresztül zajló futamok összpontszáma alapján osztják ki, ám ebből levonják a leggyengébb eredményt. A magyarok esetében ez több mint 250 pont elvesztését jelentette, a harmadik helyet szerző német csapatnak viszont csak 150 pontról kellett lemondania. Így előzték meg a németek tíz ponttal a NiceBotot.

A csapat most a háromnapos robotversenyt és az utazásokat piheni ki, jövőre pedig ismét indulnak. A magyarországi selejtezőtől nem félnek a lányok, az idén a legjobb kihívójuk robotja csak feleannyi pontot gyűjtött össze, mint a NiceBot csapaté. Ha pedig a selejtezőn sikerrel járnak, csak azért kell aggódni, hogy összegyűlik-e a pénz a brazíliai döntőre való kiutazásra. A szponzorok gyűjtésével nem csak a nyírbogdányi csapatnak támadhat nehézsége, a 2009-es grazi világkupán harmadik helyet szerző Tafemoge nevű magyar csapat pénzhiány miatt nem jutott ki a következő, Szingapúrban rendezett világversenyre.

A lányok a jövőjüket is robotok között képzelik el, nem csak hobbijuk a programozás. Fanni mérnök szeretne lenni, Nóra tudós vagy feltaláló, Ágnes pedig az informatikát nézte ki magának. Még pár évet várni kell, és kiderül, hogy az egyetemen labdába fognak-e rúgni mellettük a fiúk.

Nőknek való pálya a robotipar? Ossza meg velünk véleményét a Facebookon!