Készül a gyorstüzelő mágneságyú

2013.07.05. 10:12

Már az első világháború után is felvetődött az elektromágneses ágyú ötlete, de még sosem fogták hadra. Az amerikaiak új prototípusát percenként többször is el lehet majd sütni.

Visszatérhet a rémisztő méretű hajóágyúk kora. Az Egyesült Államok haditengerészete megbízta a BAE Systems brit védelmi fejlesztőcéget, hogy kezdje el kutatni, hogyan lehetne megnövelni elektromágneses ágyújának (railgun) a tűzgyorsaságát - adta hírül a DefenseTech.

A railgun nagy erejű elektromágneses impulzusokkal gyorsítja fel a tömör, vezető tulajdonságú anyagból készült lövedéket. A lövedék pusztán a súlyával és hatalmas becsapódási energiájával pusztít. A BAE Systems által tesztekre használt fegyver a lövedék mögött hoz létre elektromágneses mezőt, így még nagyobb torkolati sebességet lehet elérni tüzeléskor. A Haditengerészeti Kutatóközpont honlapján található információk szerint a lövedék sebessége elérheti a 9000 kilométer per órás sebességet is. A fegyverrel így akár 100 tengeri mérföldre (185 kilométerre) is el lehet majd lőni.

 

A 2005 óta zajló EM Railgun program második fázisában a haditengerészet és a BAE Systems kutatói azt akarják elérni, hogy a railgun percenként hat-tíz lövésre legyen képes. Az új fegyver prototípusát akár már 2014 elején is bemutathatják.

Régi ötlet új köntösben

Az elektromágneses ágyú létrehozásán közel egy évszázada munkálkodnak a tudósok. Az ötletet 1922-ben védette le Louis Octave Fauchon-Villepplee francia feltaláló az Egyesült Államokban. A második világháborúban a tengelyhatalmak kísérleteztek ilyen elvű fegyverrel, majd a háború végén a terveket megszerző szövetségesek is megfontolták a railgun építését. A hatvanas években az Ausztrál Nemzeti Egyetemen folytak kísérletek egy működő elektromágneses ágyúval. Hadra azonban egyszer sem fogták a fegyvert, mert az energiaigénye óriási.

Engergiaigénye miatt nehéz üzemeltetni a railguntForrás: AFP/US NAVY/John F. Williams

Komoly nehézséget okoz az is, hogy a lövedék gyorsítása közben fellépő erők óriásiak, így megfelelő szilárdságú anyagból kell építeni az ágyút. Nem lehet spórolni a lövedéken sem, hiszen annak ki kell állnia a kilövés közben keletkező erőhatásokat és hőt.

Készül az e-papíros tank is

A haditengerészet által megbízott BAE Systems több izgalmas katonai fejlesztéssel rendelkezik, amelyek mellett alig tűnik science fiction ötletnek az elektromágneses ágyú. 2011-ben olyan nagy sebességű, robotvezérelt gépágyút mutattak be, amely a hagyományos golyók mellett nagy erejű lézerrel is tud tüzelni. A berendezés egy korábban létező robotvezérelt gépágyú továbbfejlesztett verziója volt, így könnyen lehetett volna integrálni lézerágyúkat a mai rombolók, katonai hajók rendszereibe.

A hatalmas becsapódási erő miatt rombol a lövedékForrás: AFP/US NAVY/John F. Williams

Az ütősebb fegyverek mellett terveztek már e-papírból készített, számítógéppel módosítható tankálcázást is. Ezt olyan hadszíntereken vetnék be, ahol a környezet nagyon változatos. Afganisztánban például sivatagos területek és zöld, fás területek is találhatók. Az egyikhez való álcázófestés azonban a másik típusú területen feltűnőnek számít. A gombnyomásra átrajzolódó álcázófestés ezt a problémát oldaná meg.