Mindenki rajzolhat a Google Térképre

elindult a Google Map Maker magyarországon, közösségi térképek
Vágólapra másolva!
A magyarok is elérhetik a Google térképszerkesztője, amellyel a bicikli-, és turistautak is felkerülhetnek a Mapsre.
Vágólapra másolva!

A Google Map Maker nevű szolgáltatást eredetileg azért indította a keresőcég, hogy a térképével nem lefedett országokhoz is képes legyen internetes térképeket nyújtani. A Map Maker segítségével készítettek például disszidensek Észak-Koreáról részletes térképet, amelyen az utak, megállók mellett a munkatáborok elhelyezkedését is megjelölték.

A szájton keresztül mostanáig nem volt lehetséges Magyarország térképének kiegészítésére, a Google hivatalos blogján megjelent szerdai bejelentés szerint azonban ezentúl a magyar felhasználók is fejleszthetik vele azt.

A magyar térképet is fejleszthetik a felhasználók a Map Makerrel Forrás: Google/Origo

A Map Makerben a felhasználók akár a Google rendszerében egyébként nem elérhető utcákat is berajzolhatnak, de akár folyók, erdők, vasútvonalak vagy épületek elhelyezkedését is felvehetik. Mivel a magyar térkép már eleve elég fejlett, hasznosabb lehet, hogy akár bicikliutakat vagy turistaösvényeket is fel lehet vinni a rendszerbe. A felhasználók akár teljes városokat, cégeket vagy intézményeket is felvihetnek a térképszerkesztő felületen, és nyomon követhetik az azt érintő változatásokat is, vagy módosíthatják az utak vonalát, vagy bármilyen más térképinformációt. A változtatások azonban csak a Google munkatársainak előzetes ellenőrzését követően kerülnek be az éles térképrendszerbe.

Hasonló módszerrel készül egyébként az OpenStreetMap nevű közösségi térkép is, ám azzal ellentétben a felvitt térképinformációk nem érhetők el nyílt licenc keretében, hanem a Google tulajdonába kerülnek.