Az antennánál lesz a kutya eltemetve

2013.07.18. 09:31

Két hét múlva a fél országban eltűnik az analóg televízió az éterből, év végétől pedig már csak a sokkal jobb minőségű digitális adást foghatjuk. Az átállás kulcsa a jó minőségű antenna, ezt kell jól kiválasztani és belőni, ami nem lesz mindenhol könnyű feladat.

Rózsa György és Gundel Takács Gábor is hónapok óta arra figyelmezteti az embereket, hogy hamarosan már csak digitális tévéadást lehet nézni antennával. Két hét múlva, vagyis 2013. július 31-én szinte teljes Nyugat-Magyarországon (Pécs és Szekszárd környékét és a határ menti területeket leszámítva), valamint a fővárosban és környékén, valamint az ország délkeleti részén lekapcsolják az 56 éve működő analóg földfelszíni tévésugárzást.

Vagyis a hónap utolsó napján azokban a háztartásokban, ahol hagyományos antennával, analóg technológiával fogják az M1, a TV2 és az RTL Klub csatornákat, megszűnik a műsorok vételi lehetősége. Augusztus első öt napjában a csatornák helyén egy tájékoztatás jelenik meg a jövőbeni digitális vételi lehetőségekről, ezt követően a teljes analóg rendszert lekapcsolják a fenti körzetekben. Október elsején aztán az egész országban megszűnik a földi sugárzású analóg műsorszórás.

Kit érint az átállás?

Ez az átállás azonban csak a tévétornyokból sugárzott analóg tévécsatornák nézőit érinti. Ezzel a technológiával már évek óta csak a fent említett három csatorna műsorát továbbították az éterben. Aki kábeltévét, IPTV-t, illetve parabolaantennával fogható műholdas vagy mikrohullámú tévét használ, annak az átállással kapcsolatban semmilyen teendője nincs.

Analóg antennával néztünk tévét - csak grízesen jött be a képFotó: Tuba Zoltán - Origo

Miért jobb a digitális tévé?

A digitális tévé előnye a nagyságrendekkel jobb, teljesen zavarmentes képminőség, recsegésmentes hang, ehhez azonban optimális vételre van szükség. Míg az analóg tévé gyenge vétel esetén, ha mákosan is, de nézhető volt, a digitális esetében elegendő jelszint híján a kép megfagy, pixelekre esik szét, vagy elsötétül a képernyő. Az Origo szerkesztőségében a hagyományos, analóg csatornákat csak mákos, rossz minőségben tudtuk behozni hosszas állítgatást követően is. Ugyanakkor a már évek óta működő földi sugárzású digitális tévé, a MinDig TV csatornái gond nélkül foghatók voltak.

A digitális technológiával nagyfelbontású, vagyis HD műsorok is elérhetők, jelenleg az M1, M2 és a Duna TV csatornák adását sugározzák HD-ben a MinDig TV-n, az RTL Klub és a TV2 normál felbontásban élvezhető. Gombnyomásra előhívható a tévécsatornák elektronikus műsorújságja, a filmek esetén bekapcsolható feliratsáv és választható eredeti vagy szinkronos hangsáv is.

Az elavult analóg tévé lekapcsolása nyomán rengeteg frekvenciasáv felszabadul: ezek egy részét a jobb lefedettséget és nagyobb sebességet biztosító mobilinternetes szolgáltatások beindítására lehet felhasználni, a maradékon pedig a jelenlegi csatornakínálat is további tíz-tizenkét normál felbontású csatornával bővülhet.

Hol lehet fogni a digitális tévét?

A MinDig TV csatornáit országszerte ugyanazokról a tévétornyokról sugározzák, amelyekről eddig az analógot, egyes területeken azonban további városi adókat is beiktattak a kellő lefedettség biztosítása érdekében.

A műsorszórás jellegéből adódóan azonban a vételi lehetőségek eltérőek: van, ahol egyszerű szobai botantenna is elég a vételhez, másutt a tetőre szerelt komolyabb típusra van szükség. A MinDig TV-vel e sorok írásakor hét csatornát lehet nézni ingyen, az M1, M2, RTL Klub, TV2, Duna TV, Duna World és Euronews csatornákat, további 23 csatorna, köztük a Spektrum és a Minimax, valamint az HBO adásához havidíj ellenében, kódkártya birtokában lehet hozzáférni.

Beltéri egységgel és digitális antennával tökéletes a vételFotó: Tuba Zoltán - Origo

Alapvetően lakott területekre optimalizálják a vételt, ezért gyéren lakott, nagyon kedvezőtlen terepviszonyú területeken - például erdőkben előfordulhat, hogy egyáltalán nincs vétel - derül ki a lefedettségi térképről. A MinDig TV lakosságra vetített lefedettsége mostanra már több mint 98 százalékos.

Mire van szükség a digitális tévézéshez?

Bármilyen eszköz vásárlása előtt célszerű felkeresni a MinDig TV lefedettségi adatbázisát, ahol a lakcím megadása után a rendszer kiírja, hogy az adott címen milyen vétel lehetséges: beltéri, tetőantennás vagy semmilyen. 

Az utóbbi években megjelent lapostévék mindegyike támogatja a digitális csatornák vételét, ezekhez csak megfelelő antennát kell vásárolnia, és a csatornák keresése után automatikusan használni tudja a MinDig TV-t külön dekóder nélkül is. A tévékkel alapból csak az ingyenes csatornák foghatók, a dekóderkártya fogadásához egy hét-nyolcezer forintba kerülő, Conax-kártyának nevezett fogadóegységet is be kell szerezni.

A régi tévékhez hét-nyolcezer forintos áron lehet digitális vételt biztosító beltéri egységet venni, amelyet a videóhoz vagy DVD-lejátszóhoz hasonló módon lehet a készülékhez kapcsolni, és külön távirányítóval lehet vezérelni. A HD-felbontást beltéri egységgel csak HDMI-csatlakozón keresztül, modern tévékkel lehet élvezni, régebbi típusú - például Scart - csatlakozón ilyen minőséget nem lehet átvinni.

Két Wayteq gyártmányú beltéri egységet kaptunk kölcsön az Antenna Hungáriától és a Speedshoptól, a nyolcezer forintossal csak az ingyenes csatornákat lehetett fogni, a tízezer forintba kerülő azonban a MinDig TV Extra kódkártyát is fogadja: ezzel a fizetős csatornákat is nézni lehet. Mindkét típus képes arra, hogy műsorokat rögzítsen - akár előzetesen beállítva is - egy egyszerű pendrive-ra, amelyről az ismert formátumú filmeket, fotókat és zenéket is lejátsszák.

Milyen antenna kell hozzá? Hogyan lehet beállítani?

A jó minőségű antenna a digitális tévézés alapja, ezen semmiképp nem szabad spórolni, hiszen négy-nyolcezer forintból már jó vételt biztosító típust vehetünk. Próbáink során kiderült, hogy nem mindenhol egyszerű feladat beállítani a MinDig TV vételét, ha ugyanis rossz irányban áll az antenna, hiába indítjuk el a csatornakeresést, az nem fog állomásokat találni. Bonyolítja a helyzetet, hogy minden térségben más-más frekvenciákon sugározzák ugyanazokat a csatornákat, egy Budapesten beállított tévén újra kell keresni a csatornákat például Szegeden vagy Győrben. A teljes csatornakínálat is több, egymástól távol eső frekvenciát foglal le, így nem megfelelő vételnél előfordulhat, hogy bizonyos csatornák tökéletesen élvezhetők, mások viszont nem jelennek meg. Ilyen esetben az antenna pozícióján kell változtatni.

A felül lévő egység csak ingyenes, a kártyát fogadó típus fizetős adókat is tud fogniFotó: Tuba Zoltán - Origo

Néhány nappal ezelőtt az Antenna Hungária kiadott egy appot Androidra és iOS-ra, amely az antennák irányba állítását segíti. Az app magától is meg tudja határozni a tartózkodási helyet, de a cím manuálisan is megadható. Ezt követően a készülék kamerájával kell pásztázni, az élőképben pedig megjelenik a közel eső tévéadók helyzetét jelző ikon. Általában valamelyik torony felé kell állítani az antennát, de bizonyos esetekben előfordulhat, hogy egy más irányból visszaverődő jel jobb vételt biztosít. Ha végképp nem sikerül a beállítás, a frekvenciatáblázat alapján manuálisan is be lehet állítani a csatornákat, de ehhez ebből a táblázatból kell kibogarászni a közeli tévéadó által használt csatornák számait.

A legtöbb helyen erősítővel szerelt szobaantennákat árulnak, pedig a beérkező jel erősítésének csak akkor van igazán értelme, ha az antenna jele hosszú dróton jut el a tévéig. Egyes erősítős antennák csak akkor használhatók, ha a tévé 5 voltos feszültségű áramot is eljuttat nekik az antennakábelen, ám ezt nem minden tévékészülék támogatja - viszont a beltéri egységek többsége igen -, a vásárlás előtt érdemes a kompatibilitásnak is utánanézni. 

Ez az app segít irányba állítani az antennátFotó: Tuba Zoltán - Origo

Saját tapasztalataink alapján egy szobai antennát és egy beltéri egységet bárki egyszerűen üzembe helyezhet otthon, de egy tetőantenna felszerelése és végigvezetése már mindenképp szakembert igényel. Ugyanakkor sok esetben a meglévő tetőantenna is alkalmas a vételre, ezért új vásárlása előtt érdemes a régivel is egy próbát tenni. Az Antenna Hungáriától megtudtuk, hogy az analóg lekapcsolást követően, augusztus 5. után az eddig nem elérhető, alacsonyabb rádiófrekvenciákra helyezik át az összes meglévő csatornát. Ilyen hullámhossz mellett a jelek terjedése is optimálisabb, ezért jobb vételt biztosít majd országszerte.

Nincs pénzem átállni, mit tegyek?

Szociális alapon a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnál (NMHH) lehet támogatást igényelni a digitális átálláshoz. Az igényt a 06-80/38-39-40-es telefonszámon, a digitalistv@nmhh.hu e-mail címen, illetve a 4001 Debrecen, Pf. 230 postacímen lehet benyújtani. A határidő az adott régióban való analóg rendszer lekapcsolását követő harmincadik nap, tehát az első régióban augusztus végéig, a másodikban november végéig kell leadni az igényeket.

A hírközlési hatóságtól megtudtuk, hogy eddig 103 ezer háztartásban igényelték a digitális átállás támogatását. 93 százalékuk az ingyenes beltéri egység és antenna felszerelését kérte, a szociálisan rászorulók 7 százaléka pedig más platformon - például kábeltévén - szolgáltató cég által nyújtott hozzáférést kért díjmentesen. Az államnak az ingyenes felszerelések megvásárlása mellett is gazdaságosabb az átállás, mert az analóg csatornák fenntartása sokkal többe került a digitálisoknál. Egyetlen analóg módon sugárzott tévécsatorna helyén tizenkét digitális adót lehet közvetíteni.

Önnek milyen tapasztalatai vannak a MinDig TV-vel? Sajnálja az analógot? Ossza meg velünk a Facebookon!