Tapintható tárgyak készülnek levegőből

aireal, interaktív eszköz
Vágólapra másolva!
A Disney fejlesztése apró légörvényekkel kelti a felületek tapintásának érzetét egyszerű levegőből.
Vágólapra másolva!

Az Aireal nevű berendezést a Microsoft Kinect nevű mozgásérzékelő irányítójára építette rá a University of Illinois egyetem hallgatója, Rajinder Sodhi, és a Disney cég kutatórészlegének munkatársa, Ivan Poupyrev. A szerkezet kétféle verzióban létezik, miniatűr típusát táplagéppel, nagyobbik, négy darab fújóegységgel felszerelhető változatát tévével való használatra tervezték.

Az eszköz a Kinect szenzor segítségével tudja érzékelni a játékos elhelyezkedését, és a virtuális térben történő dolgoknak megfelelően az apró hangszórókkal légmozgást generáló rendszer tapintható levegőkarikákat fúj a felhasználó testrészeire.

A légkarikák a valóságban láthatatlanok, csupán az illusztrációk elkészítéséhez tették láthatóvá ezeket füst segítségével. A fejlesztők szerint a gyűrűk leginkább a buborékokhoz hasonlóak, amelyek ha az emberi testhez érnek, a bennük lévő levegő gyorsan kiáramlik, ami ahhoz hasonló érzetet kelt, mintha egy tárgyhoz érne hozzá az ember.

Az Aireal demonstrációs videójában látható képsorok szerint a játékos körül elhelyezett érzékelőkkel élethűen lehet demonstrálni a virtuális térben elrepülő madarak közeli szárnycsapásait. A megoldást projektorral is lehet kombinálni, ilyen esetben például a játékos karjára repülő vetített pillangó mászkálását és szárnycsapásait bőrén is érzékelheti a felhasználó. Egy másik teszt során a képernyőn a játékos felé repülő labdák visszaütését spékelték meg tapintható effektussal, de a légbuborékok a játékbeli lövedékek jócskán finomított becsapódását is képesek szimulálni.

aireal, interaktív eszköz Forrás: Rajinder Sodhi

A videojátékon kívül az Aireal táblagépes verziójával virtuális felületek valós tapintási érzetét is elő lehet állítani: a fejlesztők szerint homok, kő vagy víz tapintását lehet vele szimulálni. Ugyanakkor a technológia működése még nem teljesen tökéletes: a légbuborékokat fújó rendszer működése még nem teljesen zajtalan, kopogásszerű hangot vált ki minden egyes effektus, ráadásul 150 milliszekundumos késleltetéssel érkeznek a tapintási effektusok.