Veszélyes kártevő támadja az Androidot

Vágólapra másolva!
Kínai hackerek használják ki a rendszer komoly hibáját.
Vágólapra másolva!

A Google Android operációs rendszerben a hónap elején találtak súlyos biztonsági rést, amelyen keresztül észrevétlenül kártevők juttathatók a mobil rendszerre. A biztonsági szoftvereket fejlesztő Symantec munkatársai már fel is fedeztek két olyan kártevő appot, amely ezen keresztül terjed.

Jó hír, hogy a fertőzött appokat nem a Play piactéren, hanem nem hivatalos kínai letöltőoldalakon találták. A hibát orvosló javítás egyébként mér elkészült, a készülékgyártók számára elérhető, de a legtöbb készülékre még nem küldték ki a frissítést a gyártók - írja a BBC.

A hónap elején nyilvánosságra hozott hiba azért súlyos, mert segítségével ki lehet játszani az androidos eszközökön használt appok digitális kulcsát, amely alapján a készülékek engedélyezik vagy elutasítják egy alkalmazás telepítését. A védelem kijátszásával jelszavakat, adatokat, telefonszámokat vagy fotókat lopó kártevőt lehet feltelepíteni a készülékre.

A Symantec által felfedezett mobilkártevők egyike az adatlopás mellett emeltdíjasa SMS-eket is küld. A szakértők szerint a kártevőket népszerű, egyébként teljesen legitim appokhoz csatolták hozzá az ismeretlen készítők, amelyekkel orvosi rendelőkbe lehet időpontot kérni. Várhatóan további kártevők is megjelennek majd, amelyek ugyanezt a hibát használják ki.