Feltámasztják a legendás magyar objektívet

Petzvál-lencse,
Vágólapra másolva!
A civil portréfotózást elindító Petzval-objektív újbóli gyártására gyűjtenek pénzt. Az 1840-es években feltalált lencse digitális fényképezőgépekkel is működni fog.
Vágólapra másolva!

Feltámasztaná a Lomográfiai Társaság az 1840-es években Petzval József által feltalált objektívet. A 19. század fotográfiai újítása akkor kerülhet ismét tömeggyártásba, ha a lomográfusok adománygyűjtő akcióján összegyűlik százezer dollár. Erre minden esély megvan, a projekt elindítása utáni napon már 65 ezer dollárt ígértek be a fotórajongók.

A Petzvál-lencse Forrás: Lomography.com

A támogatók többsége nem csak azt akarja, hogy elinduljon a gyártás, magának is szeretne új objetívet. Ez a magyarázat arra, hogy a legolcsóbb, objektívet is tartalmazó, háromszáz dolláros támogató csomagból már az összeset lefoglalták. A gyűjtés még 29 napig folytatódik, várhatóan a végére a drágább csomagok is el fognak kelni.

A legendás lencse modern fényképezőgépeken Forrás: Lomography.com

A felújított lencsét Canon és Nikon filmes fényképezőgépekre és digitális tükörreflexes gépekre lehet majd felszerelni. A Petzvál-lencsével készített képek közepe rendkívül éles, ezért használták a lencsét portrék készítésére. A háttér pedig a Lomográfiai Társaság képein megfigyelhető jellegzetes örvénylő minta szerint mosódik szét.

Az eredeti Petzval-lencse Bécsben készült el az 1840-es évek elején, ahol a magát magyarnak valló feltaláló egyetemi tanárként dologzott. Sajnos az új lencsét Krasznogorszkban fogják gyártani a Zenith fényképezőgépeket előállító üzemben. A Lomo vezetői nagyon jó viszonyban vannak az orosz kormánnyal, még azt is elérték, hogy az eredeti Lomo-gyár adómentességet kaphasson, és így tovább üzemelhessen.