Vágólapra másolva!
Egy gramm heroint rendeltek orosz kiberbűnözők egy amerikai újságírónak. Azt tervezték, hogy a trükkel bemocskolhatják a hackervadászt, de lebuktak.
Vágólapra másolva!

Brian Krebs kiberbiztonsági újságírónak öbb bűnözői csoportot is sikerült már feldühítenie pályafutása alatt. Fizették már be a tévészámláját lopott bankkártyákkal, hívtak már rohamrendőröket a lakására. Most pedig heroint rendeltek számára és azt tervezték, hogy ismét ráhívják a rendőröket.

Krebs az első pillanatától kezdve tudott a kiberbűnözők tervéről, mert rendelkezett regisztrációval az orosz fórumon. Az ötletet egy Légy becenéven ismert bűnöző, a fórum egyik adminisztrátora találta ki. Az újságíróra több fórumtag is haragudhatott, mert könnyen összegyűjtötték a rendelésre szánt 2 bitcoinos (körülbelül 47 ezer forintnyi) összeget.

Tizenhárom csomag heroint kapott Krebs (képünk illusztráció) Forrás: AFP

A megrendelést a külön kliensprogrammal elérhető Tor nevű anonim internetezést biztosító hálózaton működő Silk Road nevű illegális drogrendelő oldalon adták fel. Az első üzlet a kútba esett, a második árustól azonban sikerül 1,6 Bitcoin értékben tizenhárom csomag heroint vásárolnia a kiberbűnözőknek. Mivel az eladó három napos szállítási határidőt ígért, a hackerek a rendelés után azt kezdték el tervezgetni, hogyan hívják ki az újságíróra a rendőröket.

Még vizsgálják a drogot

Krebs a megrendelés lezárulása után értesítette a helyi FBI irodát a csomagról. A bitcoinos fizetés lenyomozásában pedig a bitcoinforgalom követésével foglalkozó egyetemi kutatók segítségét kérte. A csoport képes volt igazolni, hogy az orosz kiberbűnözők valóban egy olyan bitcoin tárcának küldtek pénzt, aki a Silk Road drogpiac üzemeltetésében vesz részt.

Az amerikai posta még gyorsabb is volt, mint a drogárus feltételezte. Krebs hétfőn kapta meg a heroint, amit egy Chicago Confidential magazinba rejtett el a feladó. Az anyagot a rendőrség elszállította, és vizsgálatnak vetik alá. A kiberbűnözőket ismét kicselező újságíró pedig azt ígéri blogján, hogy hamarosan leleplezi a rendelést elindító orosz hackert.