Vágólapra másolva!
A Híradó helyett csak valami szöveg jön be a tévé képernyőjén? Hét kérdés és válasz a digitális átállással kapcsolatban.
Vágólapra másolva!

Miért nincs adás a tévémen?

Július 31-én, délben az ország felében leállították az analóg földfelszíni sugárzást, csak a digitális formátumban sugárzott műsorokat lehet fogni. Pár napig még egy figyelmeztetés látható az analóg M1, TV2 és RTLKlub helyén, de aztán ez is el fog tűnni.

A régi olyan jól működött, minek kell variálni?

A legtöbb drót nélküli sugárzási technológiánk - így a tévé is - rádióhullámokkal működik. Az analóg földfelszíni sugárzáshoz használt technológia rendkívül pazarlóan bánik a rendelkezésre álló rádiófrekvenciákkal. Olyan ez, mintha az utakon mindenki kamionnal közlekedne, ha az embereket személyautóba ültetnénk át, akkor többen férnének el az úton. A szabad rádiófrekvencia olyan, mint az út, nem lesz több belőle, az adott mennyiséggel kell gazdálkodnunk, hogy elférjen a mobiltelefon-forgalom, a mobilinternet, a rádióállomások adásai és a tévé. Egy analóg módon sugárzott tévécsatorna helyén például tizenkét darab digitálisan kódolt csatorna fér el.

Mostantól fizetnem kell a tévéért?

Az alap csatornák továbbra is ingyenesen érhetők el, csak egy dekódert kell vásárolni a tévéhez körülbelül hétezer forint értékben. Az átállással még bővül is az ingyenes csatornakínálat, az eddigi három csatorna helyett most az M1, M2, Duna TV, Duna World, RTL Klub, TV2 és Euronews csatornákat lesznek elérhetők.

Most vehetek a telekre egy drága LCD-t a régi színes tévé helyett?

A régi készülékek külső dekóderrel is képessé tehetők a digitális vételre. Szerencsés esetben egy DVD-lejátszóhoz hasonlóan csupán csatlakoztatni kell a televízióhoz a külső dekódert. Ha olyan régi a tévé, hogy nincs rajta külső csatlakozó, az antennacsatlakozón lehet digitális műsort juttatni rá. Ezt csak azok a dekóderek teszik lehetővé, amelyeken nem csak antennabemenet, hanem kimenet is megtalálható: ilyenkor a kültéri egység jelét egy tévécsatornához hasonlóan kell megkeresni és beállítani a tévékészüléken. A valódi antennát természetesen a dekóderhez, nem a tévéhez kell kapcsolni.

Mit kell vennem az átálláshoz?

A hagyományos, képcsöves tévéhez és a régebbi lapostévékhez mindenképpen szükség van egy, a digitális adást dekódolni tudó set-top-boxra. Ennek az ára körülbelül 6-7 ezer forint. Elképzelhető, hogy a korábbi tetőantenna nem optimális a digitális adás vételére, ilyenkor azt is cserélni kell.

A legrégebbi tévé is képes venni a digitális adást egy dekóderrel Fotó: Tuba Zoltán - Origo

Megvettem mindent, van még teendőm?

Augusztus 5-éig még a tájékoztató szöveg fut majd a korábbi analóg csatornák műsora helyén. Ezt követően az adótornyokban az analóg rendszerből felszabaduló, alacsonyabb frekvenciára helyeznek át egyes adókat a jobb vétel érdekében. Ezért valószínűleg ezt követően a MinDig TV-s csatornák újraprogramozására is szükség lesz. A későbbiekben ezt majd csak új tévécsatornák megjelenése esetén kell majd elvégezni.

Nem értem, miről beszélnek. Nekem még működik a tévé.

A digitális átállás egyáltalán nem érinti a kábeltévés előfizetőket, sem a műholdas tévét, IPTV-t, vagy mikrohullámú adást nézőket. Ráadásul a földfelszíni analóg sugárzást csak az ország felében állították le. Délnyugat-Magyarországon - Pécs és Szeged vonzáskörzetében - valamint Észak- és Kelet-Magyarországon - Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyékben - október 31-én állítják le az analóg rendszert. A régiók határain élők az átállás.hu oldalon nézhetik meg, hogy náluk mikor történik meg az átállás. Azt, hogy otthon vagy a nyaralóban szobai vagy tetőantennára van szükség, egyáltalán milyen csatornákat lehet fogni, a MindigTV webes térképén lehet megnézni.