Robbanó ruhákkal támadhat az al-Kaida

Vágólapra másolva!
Sajtóhírek szerint az al-Kaidához köthető csoportok olyan folyékony robbanószert fejlesztettek ki, amellyel ruhákat is át lehet itatni, észlelése pedig a jelenlegi eszközökkel lehetetlen.
Vágólapra másolva!

Az ABC amerikai hírcsatorna beszámolója szerint az al-Kaida által kidolgozott új generációs robbanószereket a jelenleg alkalmazott detektorokkal nem lehet érzékelni. A folyékony robbanószerrel átitatott ruhákban végrehajtott öngyilkos merényletek lehetősége miatt tartja zárva ideiglenesen az Egyesült Államok több közel-keleti nagykövetségét.

Az új típusú robbanószert a hírcsatornának nyilatkozó amerikai hivatalnok is "szellemes" ötletnek minősítette. A folyékony robbanószerrel átitatott ruhák akkor is felhasználhatók öngyilkos támadások végrehajtására, ha már megszárították őket.

Az amerikai hírszerzés szerint a merényletek végrehajtását lehetővé tevő új módszert az AQAP nevű jemeni terrorszervezet egyik ismert bombagyárosa, Ibrahim al-Aszíri fejlesztette ki. Ő korábban műtéti úton a testbe beágyazható, illetve alsóneműként viselhető bombákat is kidolgozott.