A nap felé fordulnak az emeletek a jövő felhőkarcolóján

forgó torony, felhőkarcoló
Vágólapra másolva!
Egy olasz építész önellátó üzemre tervezett felhőkarcolójában az emeletek szabadon forgathatók.
Vágólapra másolva!

Folyamatosan változó kilátással és teljesen önálló áramellátással csábítja befektetőit a Rotating Tower Technology Company, amelynek vezetője Dr. David Fisher úgy gondolja, a jövőben a felhőkarcolók megfordulnak tengelyük körül. A tervező elképzelése szerint a felhőkarcolók minden emelete külön-külön forog majd egy központi tengely körül, egy teljes háromszázhatvan fokos fordulathoz elég mindössze kilencven perc, a modulok forgásirányát és sebességét pedig külön lehet szabályozni.

Így képzeli tervezőjük a jövő felhőkarcolóit Forrás: Dynamic Architecture

Az épület azonban nem csak a forgó emeletek miatt különleges, a tervezők szerint a megújuló erőforrásokra épülő energiaellátása teljesen önellátóvá teheti a felhőkarcolókat. A napcellák mellett minden emelet közé lapátokat helyeznek, amelyek turbinaként hasznosítják a szél mozgási energiáját, áramot termelve. Az egyelőre nyolcvan emeletesre tervezett felhőkarcolók esetében Fisher szerint már elég energiát lehet így termelni ahhoz, hogy a fenntartónak ne kelljen külső áramellátásra támaszkodnia.

Ilyen kialakítású lakások lesznek majd az épületben Forrás: Dynamic Architecture

A tervezők azt állítják, a kivitelezés az előregyártott elemeknek köszönhetően viszonylag gyorsan megtörténhet, a vasbeton tengely köré mindössze hat nap alatt fel lehet építeni egy emeletet. Fisher egyértelműen luxusingatlannak szánja tornyát, amelynek lakásai kert és medence mellett saját garászt is kapnak, ahová lifttel vihetik fel járműveiket a lakók. Az első forgó felhőkarcolók Dubajban és Moszkvában épülnek majd fel, az előbbi nyolcvanemeletes épület közel 123 milliárd forintnak megfelelő összegért, a hetvenemeletes orosz felhőkarcoló áráról egyelőre nem nyilatkoztak. A tornyokat tervező vállalat feje már Londonba és Párizsba is álmodott felhőkarcolókat, amelyek megépítése a többi épület sikerén is múlik.

A szintenként elfordítható szerkezet Forrás: Dynamic Architecture