Háromszor fér rá egy hajszálra a mini Lisa

MiniLisa, nanokép, Mona Lisa
Vágólapra másolva!
Minden idők legkisebb Mona Lisa másolatát készítették el az amerikai Georgia Tech egyetem kutatói. A harminc mikron széles festmény háromszor férne rá egy átlagos emberi hajszálra.
Vágólapra másolva!

Atomerő-mikroszkóppal és a termokémikus nanolitográfia nevű eljárással, pixelről pixelre rajzolták meg a Georgia Tech egyetem tudósai a világ legkisebb Mona Lista másolatát. A nanoméretű kémiai reakciókat egyedül a hőmérséklet pontról-pontra történő növelésével érték el a kutatók. Ahol a speciális szubsztrát több hőt kapott, ott a kép világosabb lett, a hidegebben hagyott részek pedig sötét tónusúak maradnak.

Háromszor fér rá egy hajszálra a minikép Forrás: Georgia Institute of Technology

Bár a Mini Lisa önmagában nem viszi előre az emberiséget, a termokémikus nanolitográfia (TCNL) eljárás azonban nagy hasznunkra lehet. A kutatók szerint nanogépek gyártásánál lehet majd hasznosítani a technológiát, mert ott is arra van szükség, hogy kis felületen lehessen a molekulák koncentrációját szabályozni.

A harminc mikronos méretet nagyon nehéz megfoghatóvá tenni. Egy mikron, vagy más néven mikrométer a milliméter egymilliomod része. Az emberi haj átlagos vastagsága 100 mikron, azaz a mini Mona Lisa háromszor is ráférne egy hajszálra széltében. A méretet segíthet még behatárolni az, hogy egy átlagos emberi vörös vérsejt 6-8 mikron vastagságú. A korábbi, 3D-nyomtatókról szóló cikkünkben szereplő profi ipari berendezés, amelyet a lenti videón tekinthet meg, 18 mikrométeres rétegekből építi fel a tárgyakat.

Az élességgel még akadnak problémák (jobbra látható az elkészült mű) Forrás: Georgia Institute of Technology

A kis méret miatt Leonardo híres festménye nem érvényesül teljes szépségében a Georgia Tech másolatán. A színek átvitelére egyáltalán nem volt lehetőség a lézeres véséssel, az arc jellegzetes vonásai pedig a kis felbontás miatt vesznek el. A kép azonban így is felismerhető maradt, bár úgy fest, mintha rövidlátóknak készült erős szemüvegen keresztül néznénk az eredetit.