Elnyeli a bringát a high-tech tároló

föld alatti kerékpártároló rendszer Japánban
Vágólapra másolva!
Robotkar teszi helyére a bringákat a japán fejlesztésű földalatti tárolóban, amely tizenegy méteres mélységben kétszáz kerékpárt tud helytakarékosan tárolni.
Vágólapra másolva!

Tokióban épült ki a világ legfejlettebb biciklitároló szolgáltatása, az Eco Cycle. A Giken nevű japán cég által kifejlesztett megoldásban egy automata robotkar süllyeszti a kerékpárokat a földalatti silókban lévő tartórendszerbe.

A tizenegy méterre a föld alá nyúló tárolót a rendszer kifejlesztői szerint jellege ellenére viszonylag egyszerűen, két hónap alatt kiépíthető, és áttelepítés esetén a meglévő létesítményt újból szét is lehet szedni.

A silószerű oldalfal cölöpökhöz hasonlóan leszúrható oszlopokból áll, melynek belsejében a spirálszerűen helyezkednek el a biciklitároló állványok. A létesítmény tetején a bicikliket automatikusan leeresztő robotkar dolgozik, amely összesen kétszáz darab kerékpár számára tud helyet biztosítani úgy, hogy a felszínen csak minimális helyet foglal el.

Egy tokiói parkban már kiépített tároló tetején egy részben fedett fülke található, ahol a kerékpárokat egy önműködő ajtó elé kell rögzíteni. A fejlesztők demonstrációs videója szerint a rendszer a hagyományos, összecsukható, országúti és hegyikerékpárokat is képes tárolni, de akár úgy is kiépíthető, hogy a szabványos töltőcsatlakozóval felszerelt e-biciklik akkumulátorát a tárolás időtartama alatt fel is töltse. A leadás előtt a kerékpárokat egy elektronikus azonosítót kell felszerelni a kerékpárok kerekére, és egy ilyen azonosítókártya birtokában lehet visszakapni a biciklit a tárolóból. A robotkar nagyjából tíz másodperc alatt a felszínre juttatja a kétkerekűt, így nagyon gyorsan képes sok utast kiszolgálni.

Ez látszik a biciklitárolóból a felszínen Forrás: Giken

A bicikli leadására szolgáló fülke ajtaját biztonsági funkcióval is ellátták, bármilyen beakadás esetében visszatolja a kerékpárt a helyére, és lezárja a bejáratot. Az Eco Cycle kifejlesztői szerint a megoldás tökéletes védelmet nyújt a biciklik számára akár hideg, akár forróság vagy csapadék ellen, valamint a tolvajokkal és vandálokkal szemben is. A fogadórendszert és a tárolósilót egyaránt felszerelték digitális kamerákkal, így bármilyen problémáról azonnal tájékozódhatnak az üzemeltetők.

Ilyen állványon tárolja a rendszer a bicikliket Forrás: Giken