Illatokat tud rögzíteni egy új eszköz

Scent-ography, szagrögzítő gép, szagkamera,
Vágólapra másolva!
Bármilyen illat újraalkotható egy brit egyetemista által fejlesztett analóg szagfelvevő segítségével, amely egy régóta ismert mintavételi módszert tesz egyszerűvé..
Vágólapra másolva!

A Madeleine névre keresztelt eszköz egy végzős brit művészeti egyetemista. Amy Radcliffe fejlesztése. Az analóg elven működő szerkezetet alkotója illatkamerának nevezi, mert úgy véli, az illatok és szagok ugyanúgy képesek emlékeket felidézni, mint egy régi fénykép.

Az eszköz a illatszeriparban már régóta alkalmazott, headspace eljárás nevű módszert használ, amellyel többek közt azt is megvizsgálták, hogy a súlytalanság állapotában, az űrben megváltozik-e egy rózsa illata.

Az illatokat rögzítő Madaleine nevű eszköz Forrás: Amy Radcliffe

A Madaleine egy üvegbúrával képes felfogni a beléhelyezett tárgyak illatát lepárlás útján. Az eszköz a felfogott molekulákat elemzi és rögzíti egy illatcsapdaként funkcionáló kapszulába. Az eredmény birtokában a begyűjtött illatot szintetikus anyagokból utólag is elő lehet állítani. Hasonló módszerrel készülnek például a 4D-s moziban játszott filmek megfelelő jeleneteihez befecskendezett illatok is.

Mivel az eredeti illat vagy szag előállításához komoly kémiai ismeretek és vegyészeti háttér szükséges, az illatok előállítását a Madaleine-nel közvetlenül nem lehet elvégezni, a begyűjtött illatmintát a készítőknek kell eljuttatni. Ugyanakkor az eszköz a headspace eljárás elvégzését lehetővé teszi a vegyészethez egyáltalán nem értő felhasználók számára is.

Az illatinformációk birtokában a későbbiekben korlátlan alkalommal lehet reprodukálni az eredeti illatot, legyen szó egy antik könyvről, vagy a kedvenc gyümölcsfa terméséről.