Belenéznek az agyunkba a Blahánál

agyszkenner, EEG, NIRS,
Vágólapra másolva!
Mások gondolataival akar pénzt keresni egy Budapesten dolgozó magyar-francia startup cég. A Synetiq szoftverével még azelőtt le lehet olvasni az EEG-fejpántot viselő felhasználók érzelmeit, hogy ők tisztába kerülnének velük. A technológia játékra is alkalmas, de a reklámipart is megválthatja.  
Vágólapra másolva!

Ha minden gondolatunkat nem is árulják el az agyhullámok, az elektroenkefalográfia (EEG) segítségével megfigyelt impulzusok sokat elmondanak az ember érzelmi állapotáról, reakcióiról. Ezek az adatok nemcsak a gondolkodást kutató tudósok számára érdekesek, a reklámipart is megváltoztathatja az agyak szkennelése.

A neuromarketinges teszteken részt vevők EEG-szenzorokat tartalmazó fejpántot viselnek a fejükön, miközben képeket vagy videókat mutogatnak nekik. Az alanyoknak nem kell azzal bajlódniuk, hogy maguk írják le, mit éreztek az egyes képek láttán, a gép által rögzített agyhullámok rengeteg információt elmondanak a benyomásaikról.

A profi EEG-t hosszú idő beállítani, cserébe pontos adatokat vesz fel Forrás: Synetiq

Pusztán a hullámok megfigyeléséből meg lehet mondani például, hogy a nézőknek a nyolcadik vagy a kilencedik reklámterv tetszett-e jobban, vagy akár azt is, hogy egy zeneszám két, eltérően kevert változata közül melyik slágeresélyesebb. Az EEG-s vizsgálat igazi varázsa az, hogy bár agyhullámok rögzítésével és feldolgozásával foglalkozik, valójában nem szükséges hozzá csúcstechnológia. Még Amerikában sem lehet a sarki boltban EEG-eszközöket kapni, az Amazon internetes kereskedőház kínálatában azonban már több, megfizethető eszköz közül is lehet válogatni. Az EEG-eszközök elérhetővé válásának köszönhetően már egy magyar-francia startup cég is dolgozik azon, hogy mások agyából gazdagodjon meg.

A Blahánál fejlesztik az agyszkenner programot

A Blaha Lujza tértől egy kőhajításnyira, egy gangos bérházban berendezett irodájában dolgozó Synetiq csapatát egy magyar, egy francia és egy mexikói építész, valamint egy magyar és egy lengyel informatikus és mesterségesintelligencia-kutató alkotja. Tudományos tanácsadójuk egy francia agykutató, Fabien Lotte, aki több mint tíz éve vizsgálja az EEG felhasználási lehetőségeit.

Már háromszáz dollárért lehet kapni otthoni agyszkennert Forrás: Synetiq

A cég Párizsban alakult, jelenleg egy francia innovációs ösztöndíjból működik, nyárra azonban áttették a székhelyüket Budapestre. Itt olcsóbb az élet, a startup világ pedig sokkal pezsgőbb és élettelibb, mint a párizsi, mondta az Origónak Ottlik Dávid, a cég üzletfejlesztéssel foglalkozó tagja.

A Synetiqnek nagy tervei vannak, olyan felhasználók hálózatát akarja kiépíteni, akik rendelkeznek otthoni EEG-eszközzel, és hajlandók vizsgálatokban részt venni. A tesztek során a felhasználók különböző vizuális ingerek - például óriásplakátok, tévéreklámok - közül választják majd ki a leghatásosabbat. A módszer gyorsabb és egyszerűbb is, mint a tervek kérdőíves, fókuszcsoportos vizsgálata. A cég nem kéri ingyen a segítséget, a felhasználók akciós kuponokat vagy akár pénzjutalmat is kaphatnak a részvételért. Ha a program elindul, azok is jelentkezhetnek a Synetiq felhasználójának, akik még nem vettek maguknak EEG-fejpántot. Nekik a cég fogja küldeni az eszközt némi letét ellenében.

Már nem sci-fi, de még meg kell szokni

A Synetiq egyelőre csak a neuromarketing lehetőségeit vizsgálja, illetve azon dolgozik, hogy az olcsó szenzorokból is kellően pontos információkat szerezzen. A cégnek egyelőre csak európai tesztelői vannak, így az európai érzelmekre tudnak felkészülni. "Ha több embert vonunk be, akkor valahogy kezelnünk kell majd a kultúraközi problémákat is. Elképzelhető, hogy Európában jó válasz egy reklámra, ha a tesztelő izgatott lesz, Ázsiában viszont ez már azt jelentheti, hogy megsértette a reklám a nézőt" - mondta Divák Ádám, a cég programozója a később megoldandó problémákról.

Egyszerű játékokat lehet irányítani az Emotiv Epoc-kal Forrás: Synetiq

A cég egyik tagja sem kételkedik abban, hogy az EEG-eszközök el fognak terjedni. "A lakásautomatizálásban, robotikában, a játékiparban már használják az agyhullámos irányítást" - mondta Pierre Cutellic, a cég vezető tervezője. Szerinte a személyi neurotechnológiát az egyszerű, elsőre viccnek tűnő kütyük tudják elterjeszteni, hasonlóan ahhoz, ahogy a Tamagocsi megismertette a mesterséges intelligenciát az emberekkel.

Játszani is lehet az agyhullámokkal

A felhasználók nemcsak akkor élhetnének az EEG-fejpánt előnyeivel, amikor a tesztekhez van rá szükség. Használhatják játékra, a számítógép korlátozott irányítására is. Az Epoc nevű készülékhez például olyan szoftverek is járnak, amelyekkel egyes agyi tevékenységekhez billentyűparancsokat lehet kötni. Így akár tetriszezni is lehet a nélkül, hogy az ember a billentyűzethez nyúlna.

Tizennégy csatornán rögzít adatot az Emotiv headset Forrás: Synetiq

A Synetiq jelenleg az Emotiv nevű cég Epoc eszközének fejlesztői példányával dolgozik, amely hétszáz dollárba kerül. Az EEG-t két perc alatt a felhasználó agyhullámaihoz lehet állítani, ezután pedig tizennégy csatornán rögzíti az információkat. Az Epoc felhasználói változata jóval olcsóbb, már háromszáz dollárért, vagyis nagyjából hetvenezer forintért beszerezhető. A kevesebb csatornát figyelő eszközöket pedig akár egy felnőtt havibérlet vagy egy Sziget-napijegy áráért, vagyis tíz-húszezer forintos nagyságrendű összegért be lehet szerezni. Egy dologban nem különböznek az olcsó és a drága eszközök: mindegyik rendkívül gyorsan működik. Egy kép felvillantása után 300 milliszekundummal megjelennek az arra adott reakciók, és már lehet is mutatni a következő képet. Egy másodpercbe így három kép fér bele, tíz perc alatt talán az Ermitázs teljes képtárát végig lehetne tesztelni.

A legegyszerűbb polgári EEG-eszközök csupán egyetlen csatornán rögzítenek. Ez körülbelül olyan, mintha egy bonyolult versenyautónak csak a motorhangját hallanánk, és az alapján kellene következtetnünk arra, mi történik a kocsiban. Az egy szenzorral begyűjtött, zajos agyi információ is alkalmas azonban következtetések levonására. A szenzor viselőjének hangulatát vagy azt, hogy éppen koncentrál-e valamire, kevés adat alapján is meg lehet becsülni. Például az első, EEG-t használó divatcikk, az agyhullámmal vezérelt macskafülekkel rendelkező japán Necomimi is csak egy csatornát figyel.

Jelszó helyett is agyhullámokat fogunk használni

A civil felhasználású EEG-eszközök elterjedésével egy újabb, biometrikus azonosítóval bővül a számítástechnikai cégek eszköztára. Már készül is egy olyan Bluetooth-fejhallgatónak tűnő eszköz, amely képes a felhasználó agyhullámait elemezni, és leváltani az öreg védelmi megoldásnak számító jelszavakat. Az agyszkennert már néhány játék is használja, ezekben a játékos által irányított figura tökéletesen azonos arcvonásokat, gesztusokat tud bemutatni, mint a játékos. A párizsi székhelyű Musinaut pedig olyan hardvereket gyárt, amelyek az otthoni szórakoztatórendszer felett veszik át az uralmat. Ahogy a felhasználó bekapcsolja az érzékelőt, a lakásban csak olyan zene szólal meg, ami passzol az aktuális hangulatához.