Dagobert bácsi visszatért a pénzünkért

kacsamesék játék
Vágólapra másolva!
Huszonnégy év után rajzfilmszerű grafikával éledt újjá a nintendós Kacsamesék-játék. Elég nehéz, de jó.
Vágólapra másolva!

A kilencvenes eleje tájékán a legtöbb magyar gyerek C64-ről vagy egy korai PC-ről ismerhette meg az első, a Walt Disney egyik leányvállalata által készített Kacsamesék videojátékot, ami elég borzalmasra sikerült. Az amerikai Duck Tales sorozat sikere nyomán kicsivel később egy sokkal élvezetesebb játék is megjelent, de ez csak a hasábformájú Nintendóra és a Game Boy-ra jelent meg, amelyek itthon nem voltak túlságosan elterjedtek, nekem is csak egyszer, egy balatoni üdülőben volt lehetőségem kipróbálni az egyik ott nyaraló gyerek Nintendóján.

Olyan mint egy rajzfilm Forrás: Capcom/Disney

A Magyarországon 1991-től vetített rajzfilmsorozat sikerét mi sem jelzi jobban, hogy a mai napig mindenki kívülről tudja a főcímdal refrénjét, amikor pedig a miniszterelnök halála miatt megszakították egy epizód vetítését, gyerekek egy teljes generációjának haragját váltotta ki.

Dagobert bácsi új hardveren

Bár a korábbi videojátékok nem voltak emlékezetesek, maga a rajzfilmsorozat igen, nem véletlen, hogy a játékot kiadó Capcom cég munkatársai pénzt és fejlesztőket nem sajnálva hajlandóak voltak egy több mint húsz évvel ezelőtt megjelent játékot újra elővenni, és a mai számítógépek és konzolok képességeinek megfelelően újraírni. A Duck Tales: Remastered fejlesztése mintegy másfél-két éven át tartott, mivel HD-felbontású, teljesen rajzfilmszerű grafikát, és háromdimenziós pályaelemeket kapott. A fejlesztésről készült videók önmagukban is érdekesek, a YouTube-on lehet megnézni mindet.

Kacsacsont beforr Forrás: Capcom/Disney

Akárki is felelt a játék vizuális kiviteléért, tökéletes munkát végzett: a készítők nem estek át a ló túloldalára, pont annyi 3D-s effektus van a játékban, amennyi még jól mutat, a szereplők maguk kétdimenziósak, rajzfilmszerűek. Bár az agyunkba égett magyar szinkron után angolul megszólaló főhős, Dagobert bácsi - vagyis Scrooge McDuck - furcsának tűnik, nem csak a kapzsi öreg kacsa eredeti amerikai szinkronhangja, de unokaöccse, és a többi szereplő hangja is nagyon emlékeztet a magyar megfelelőikre. Ezek szerint annak idején a magyar szinkron készítői tökéletes munkát végeztek. A 8 bites elődben a szereplők még nem tudtak beszélni, legfeljebb feliratok formájában.

Kar helyett gombbal

Rengeteg játékot használok a PC-mre kapcsolt Xbox-irányítóval, de a Duck Tales volt az első olyan játék, amelyben kénytelen voltam a baloldali analóg kar helyett a retrós pluszjelforma vezérlőre átállni. Ezzel ugyanis sokkal pontosabban lehetett megállítani a jó öreg Dagobertet a szakadékok szélén, és mivel úgyis van külön ugrásgomb, csak jobbra és balra kell vele terelni a milliárdos kacsát.

Nemcsak a rajzfilm, a játék is kapitalizmusra nevel Forrás: Capcom/Disney

Ahogy az az IGN amerikai videojátékos szájt által készített videón is jól látható, hogy az új játék pályáinak felépítése gyakorlatilag azonos a régivel, a készítők minimális változtatásokat eszközöltek a háttérsztori és a bónuszok kedvéért. A Beagle Boyok, Mágika és a többi rosszakaró a történet szerint kifosztja Dagobertet, aki jól ismert, láthatóan rugalmas, így ugrálóbotnak is beváló sétapálcájával felszerelkezve indul visszaszerezni a pénzét. A szobák és akadályok közt ugrálva a semmiből kisebb és nagobb drágakövek kerülnek elő, ezeket a minél nagyobb pontszámért be kell gyűjteni.

Dagobert begyűjtött dollárjaiért extra tartalmakat lehet venni a pályák teljesítése után, a gazdag kacsa irodájából. Többek közt az eredeti rajzfilm készítéséhez használt skicceket, festményeket, zenéket, illetve a szereplők korábbi játékban ábrázolt állapotát is bemutató karakterbemutatókat. Az eredeti játékhoz hasonlóan öt különböző világot lehet a kívánt sorrendben felkeresni a kacsákkal, Erdélyt, Afrikát, az Amazonas erdejeit, a Himalája szikláit és a Holdat is. Minden helyszínen a vagyon visszaszerzéséhez okvetlenül szükséges tárgyakat kell összegyűjteni, játékállást menteni pedig mindig csak a teljes szinten teljesítését követően van mód. Ez a kilencvenes évek teljesíthetetlenül nehéz konzoljátékait idézi, ráadásul ha véletlenül újraindítunk egy már teljesített pályát, lenullázódnak az azon elért eredmények, és mindent kezdhetünk elölről.

Nosztalgia korrektül tálalva

Nem valószínű, hogy egy mai gyereket túlságosan lekötne a korai videojátékok hangulatát idéző Duck Tales Remastered, aki azonban a Kacsameséken nőtt fel, jót szórakozhat a játékkal, mert a retró és modern arányok keveredését tökéletesen találták el benne.

A videón megnézheti, milyen volt a régi, és milyen az új játék

Bár az első fél órát bizonyosan heves káromkodással fogja tölteni - napjainkra elszoktunk már az ilyen szigorúan aljas játékoktól. Mágika hatástalanításához például nagyon sokszor kell a fejére ugrani, közben azonban függőleges és vízszintes lángcsóvákkal, lövedékekkel és keselyűvé változással is megpróbál Dagobert életére törni. Ezeket az akadályokat csak kipihenten, tökéletes reflexekkel lehet teljesíteni.

Mivel a játék napjaink elvárásainál rövidebb, a négyezer forint körüli PC-s ár kissé magasnak tűnik, de karácsonyra biztosan jól leakciózzák majd a Steamen. Utóbbi esetben jó szívvel ajánljuk majd megvételét, most azonban csak azoknak érdemes megvenniük, akik Kvák kapitány vagy Szaki Dani nevének elhangzására még mindig felkapják a fejüket. Nekik ajánljuk a Kacsamesék magyar nyelvű karaokeverzióját is.

A Windows mellett az új Kacsamesék-játék Playstation 3-ra és Nintendo Wii U-ra je jelent meg, szeptemberre azonban Xbox 360-ra is megérkezik. A PC-s kiadás a Steamen e sorok írásakor 14 euróba, vagyis mintegy négyezer forintba kerül.