Milliárdokat zúzat be az amerikai jegybank

Új százdolláros bankjegyek a washingtonban bankjegynyomdában.
Vágólapra másolva!
Hárommilliárd dollár értékű bankjegy bezúzását rendelte el az amerikai jegybank. Az új százdollárosokat egy buta nyomdahiba miatt kell megsemmisíteni.
Vágólapra másolva!

Csúcstechnológiás hamisítás elleni védelmi megoldásokkal rendelkező százdolláros bankjegy bemutatására készül az amerikai jegybank. Az új pénzen mozgatásra változó apró 3D-s képek, színváltós elemek és rejtett szöveg is lesz. Az új pénz bevezetését azonban zavaró gyártási hiba hátráltatja. A The New Yorker magazin értesülése szerint a 2011-re ígért pénzt egy ritkán fellépő, zavaró nyomtatási probléma miatt nem sikerült forgalomba helyezni. A hibás bankjegyekre több festék jutott, ami miatt a finom vonalak elmosódnak.

Második éve késik az új százdolláros Forrás: AFP/Getty Images/Mark Wilson

A problémát súlyosbítja, hogy az egyértelműen hibás és a jól sikerült bankjegyek összekeveredtek a gyártás során. A jegybank harmincmillió darab százdollárost küldött vissza a nyomdába megsemmisítésre. További harmincmilliárd dollárnyi pénz pedig további vizsgálatra vár.

A problémák miatt a jegybank megszakította az együttműködést a washingtoni nyomdával. Az Egyesült Államok másik, Forth Worthben található bankjegynyomdájára hárul a feladat, hogy október nyolcadikáig legyártsa az idén kibocsátandó százdollárosokat.

Az új bankjegy pályafutása során a mostani a második nyomdaprobléma. Korábban már készült olyan verzió is a pénzből, amelyről egyes minták lemaradtak a gyártás során.