Újratanulják a számokat a Xerox fénymásolói

Vágólapra másolva!
Néhány hét alatt elkészült a frissítés a Xerox cég hibásan fénymásoló irodai eszközeihez. A jövőben még véletlenül sem fognak a hatos helyett nyolcast nyomtatni a gépek.
Vágólapra másolva!

Érdekes, zavarba ejtő hibát talált egy kutató augusztus elején a Xerox irodai fénymásolóiban. Apró betűs, rossz minőségű dokumentumokban a gépek gyakran cseréltek fel számokat. A hiba abból eredt, hogy a modern fénymásolók már nem úgy működnek, hogy csinálnak egy képet és azt közvetlenül kinyomtatják a papírra. A kép digitalizálásához a Xerox programozói egy olyan képkódolási módot használtak, amely rendkívül kis fájlokat eredményez, ám kis betűméreteknél könnyen hibázik. A másolók problémája nem csak zavaró apróság, egy műszaki vagy egészségügyi szövegben ilyen hibák akár emberéleteket is veszélyeztethetnek.

A közleményben a cég folyamatosan "stressz" dokumentumként hivatkozott azokra az iratokra, amiknél a hiba előfordulhat. A számok felcserélgetése csak kis betűméretű, koszos, nehezen olvasható iratok másolásakor lépett fel. A hiba jelentőségének kissebbítése mellett a programozók is munkába álltak, a Xeroxnak közel három hetébe került a problémát javító frissítés elkészítése. A javított kódot a cég honlapjáról lehet letölteni az érintett, jellemzően irodai felhasználásra tervezett fénymásolókhoz. A cég által kiadott nyilatkozat szerint az új szoftvert a laborban és valós munkakörülmények között is tesztelték, és nem fordulhat elő, hogy felcserél számokat.