Jó idő és szerencse kellett ahhoz, hogy az ötezer méter magasan levő tudományos létesítményt körbe tudja repülni egy alig két kiló súlyú hatrotoros drón. 

Hatrotoros távirányított drónnal készítettek felvételt a chilei Atacama-sivatagban felépített ALMA nevű rádiótávcső-rendszerről - írja a Geek.com kütyüblog. A távcsövek ugyan nem csinálnak semmi váratlant a felvételen, mégis érdemes megnézni, ahogy a barátságtalan tájban bólogatnak a parabolaantennák.

Az ötezer méteres magasságban található megfigyelőrendszer 58 darab, tizenkét és hét méter átmérőjű rádiótávcsőből áll, amelyek üvegszálas kábellel vannak összekapcsolva A létesítmény több mint egymilliárd dollárba került. A legdrágább földi teleszkóprendszer építési költségeit az Európai Unió, az Egyesült államok, Kanada, Chile és ázsiai országok teremtették elő.

A videón zsúfoltnak tűnő elrendezés nem végleges. Az ALMA rendszer egyenként 115 tonnás antennáit egy óriási munkagéppel arrébb lehet szállítani. A megoldás nem egyedi, hasonló megoldást alkalmaztak a Very Large Array nevű rádióteleszkópnál is. Az ALMA létesítmény 2013 márciusa óta működik teljes kapacitással. További teleszkópok építését ugyan még tervezik, de már a mostani mennyiséggel is üzemképes a rendszer.