Magányosan bólogatnak a teleszkópok

Vágólapra másolva!
Jó idő és szerencse kellett ahhoz, hogy az ötezer méter magasan levő tudományos létesítményt körbe tudja repülni egy alig két kiló súlyú hatrotoros drón. 
Vágólapra másolva!

Hatrotoros távirányított drónnal készítettek felvételt a chilei Atacama-sivatagban felépített ALMA nevű rádiótávcső-rendszerről - írja a Geek.com kütyüblog. A távcsövek ugyan nem csinálnak semmi váratlant a felvételen, mégis érdemes megnézni, ahogy a barátságtalan tájban bólogatnak a parabolaantennák.

Az ötezer méteres magasságban található megfigyelőrendszer 58 darab, tizenkét és hét méter átmérőjű rádiótávcsőből áll, amelyek üvegszálas kábellel vannak összekapcsolva A létesítmény több mint egymilliárd dollárba került. A legdrágább földi teleszkóprendszer építési költségeit az Európai Unió, az Egyesült államok, Kanada, Chile és ázsiai országok teremtették elő.

A videón zsúfoltnak tűnő elrendezés nem végleges. Az ALMA rendszer egyenként 115 tonnás antennáit egy óriási munkagéppel arrébb lehet szállítani. A megoldás nem egyedi, hasonló megoldást alkalmaztak a Very Large Array nevű rádióteleszkópnál is. Az ALMA létesítmény 2013 márciusa óta működik teljes kapacitással. További teleszkópok építését ugyan még tervezik, de már a mostani mennyiséggel is üzemképes a rendszer.