622 megabittel lehet letölteni majd az űrből

A NASA első lézer kommunikációs rendszere
Vágólapra másolva!
Lézeres kommunikációs berendezéssel szerelné fel a NASA a műholdakat. Az új megoldás hatszor gyorsabb adatcserét tesz majd lehetővé, mint a hagyományos, rádiós megoldás.
Vágólapra másolva!

Az LLCD nevű küldetésben az optikai adattovábbító rendszerekben használthoz hasonló infravörös lézereket fog használni a NASA. A földre küldendő adatokat fényimpulzusokba fogják kódolni, amelyeket az ügynökség új-mexikói, kaliforniai és spanyolországi teleszkópjaira lőnek.

A szélessávú lézeres kapcsolat lehetővé tenné, hogy a földkörüli pályán keringő műholdak nagy felbontású felvételeket, klipeket vagy akár 3D-s képeket küldjenek a 384 ezer kilométer távolságra lévő földi állomásokra. A NASA kutatói nem csak a közeli műholdakat szerelnék fel lézeres technológiával, hanem a Holdra és még távolabbi célpontokhoz indított szondákat is. "A rádiós kommunikáció jól szolgált bennünket az elmúlt ötven évben, de már rendelkezésünkre áll a fényt használó technológia, amivel több adatot lehet átküldeni" - mondta Don Cornwell, az LLCD küldetés vezetője.

A lakossági internetnél is gyorsabb lesz a lézeres távközlés Forrás: NASA

Az új távközlési megoldásnak nincs szégyenkezni valója. 622 megabites sebességgel lehet letölteni, a feltötés pedig 20 megabittel zajlik majd. Ez két és félszer gyorsabb, mint a ma Magyarországon megrendelhető legjobb lakossági internetelőfizetés.