Fapados számítógép dukál az iskolához

Kütyük iskolakezdésre, saját iPadet kapott minden diák és tanár egy holland iskolában
Vágólapra másolva!
A kisebbeknek asztali gép, a nagyobbaknak laptop jó a tanuláshoz. A táblagépek és az e-könyv-olvasók a legmobilisabbak, de ezek még sok mindenre nem jók.
Vágólapra másolva!

Bár a legtöbben már notebookot vásárolnak, ha középiskolásnál fiatalabb gyerek van a családban, az asztali számítógép jobb választás lehet, azt ugyanis nehéz leverni, billentyűzete és egere olcsón cserélhető. Egy ilyen gép több helyet foglal, de egy laptopnál sokkal egyszerűbben javítható, bővíthető.

A magyar boltok árlistáit nézve az asztali gépek árai azonos felszereltség mellett is nagyon eltérők, de árkereső oldalakon már 60 ezer forintért találtunk optimális felszereltségű gépet, bár egy Windows 7/8 operációs rendszer, illetve egy monitor további 30-30 ezer forintot jelent, a végösszeg így 120 ezer forint körüli.

Egy Dell asztali gép: sok helyet foglal, de olcsó és könnyű szerelni Forrás: Dell

Ennyi pénzért kétmagos, kisebb teljesítményű processzor, 4 gigabájt memória és 500 gigabájtos merevlemez, valamint 20 colos monitor jár, ennél gyengébb felszereltség alá nem is érdemes menni. Harminc-negyvenezer forintos pluszért már a merevlemeznél sokkal gyorsabb, bár csak 120 gigabájtos SSD-meghajtóval fölszerelt gép jár Intel Core i3 lapkával és 8 gigabájt memóriával. Ez egy sokkal időtállóbb összeállítás, ráadásul a rendszer akár tizedannyi idő alatt elindul az SSD-ről, mint merevlemezről. Windows XP-t futtató gépet már használtan sem érdemes venni, mert a szoftverhez április után már semmilyen biztonsági javítás nem jelenik meg, ezért védelmi szoftverrel sem lesz biztonságos internetezni róla.

Minél nagyobb a laptop, annál kevesebbe kerül

Ha a mobilitás is fontos, és a gyerek is érett annyira, hogy már rá lehet bízni egy drága készüléket, a laptop is számításba jöhet. A legolcsóbb típusok képernyője 15,6 colos, és két-három kilogrammosak: ez a méret és tömeg ugyanis még nem igényli túlzottan speciális anyagok és megoldások használatát.

Egy ilyen laptop esetében hasonló elvárás a 4 gigabájt memória és az 500 gigabájtos vagy nagyobb merevlemez, de az olcsóbb - 100-120 ezer forint körüli - típusok még egyszerűbb processzorokkal vannak felszerelve, bár ennyiért már legális Windows 7 vagy 8 is járhat hozzájuk.

Nem túl könnyű, de hordozható: ilyen egy átlagos laptop Forrás: Lenovo

Egy laptop esetében a minél fejlettebb lapka azért fontos, mert a drágább típusok gyorsabbak, és kevésbé merítik az akkumulátort, tehát hosszabb az üzemidő: az Intel Core i3 és i5 lapkái számítanak fejlettnek, ezekkel már videót is lehet vágni, vagy tervezőprogramokat futtatni. A hazai boltokban a kétszázezer forintnál olcsóbb laptopokra kizárólag merevlemezzel fölszerelt változatban akadtunk. Ez azért nem szerencsés, mert a rendszer és a programok indulását jelentősen meggyorsító alkatrész egy olcsó konfiguráció használhatóságán is sokat dob, de még az akkumulátoros üzemidőt is javítja. A 20-40 ezer forintos alkatrészt meglévő számítógép felturbózására is érdemes lehet megvenni.

Akiknek fontos a hordozhatóság: 13,3 colos, kicsivel kompaktabb modelleket 150-180 ezer forintért el lehet vinni, viszonylag jó, hat óra körüli üzemidővel. Ennél olcsóbban - 100-130 ezer forint körüli áron - csak olyan tizenkét col körüli minigépeket lehet venni, amelyek processzora takarékos ugyan, de gyenge, ezek főleg jegyzetelésre alkalmasak. A laptop kiválasztásakor érdemes figyelni a garanciát, sokszor a törvény által előírt egyéves jótálláson túl további két-három év ingyenes javítást vállalnak. Ez azért fontos, mert egy laptopban sok egyedi alkatrész található, ezért szervizelése jóval drágább egy asztali gépnél.

Nem lenne jobb egy táblagép?

Bár az utóbbi években egyre többen vásárolnak táblagépet, megoszlanak a vélemények a tabletek használhatóságáról az oktatásban. Az általunk megkérdezett egyetemisták közül volt, aki még használhatatlannak tartotta a táblagépeket, hiszen egy papírra nyomtatott tananyagra sokkal egyszerűbb jegyzeteket, kiemeléseket készíteni, mint egy pdf-ben megnyitott dokumentumra. Viszont az előadásokról kiadott .ppt prezentációkat minden további nélkül meg lehet nyitni, és akárhányszor le lehet játszani egy ilyen eszközön.

A Samsung drágább, 120 ezer forint körüli áron elérhető Galaxy Note tabletjeihez már jegyzetelést lehetővé tevő digitális érintőpálca is jár, bár ezzel sem lehet még olyan természetesen írni, mint egy sima golyóstollal. A legtöbb táblagéphez külső billentyűzetet is lehet venni, ezek Bluetoothon kommunikálnak a táblagéppel, így időnként fel kell tölteni az akkumulátoraikat, de erre csak néhány hetente van szükség.

A Samsung Galaxy Tab 3 8.0 táblagép Forrás: Origo

Egy harminc-negyvenezer forintos Android-táblagép gyártásakor általában valamelyik fontos alkatrészen spórolnak: vagy az akkumulátor merül le túl hamar, vagy a képernyő nem elég jó, vagy a rendszer túl lassú. Az egyik ilyen készüléket a tesztelésre felkért, első általánosba készülő kislány egyszerűen visszaadta nekünk, annyira nem volt elégedett vele. 50-70 ezer forintért már ismert gyártók tavalyi modelljeit lehet megvenni - például a Nexus 7-es előző generációját, ezek már jól bírják a használatot.

Kilencvenezer forint tájékán már olyan modern tabletek wifis alapverziói kaphatók, mint a Nexus 7 szuperképernyős változata, vagy az iPad Mini. Utóbbi megvásárlását már nem javasoljuk, érdemesebb lehet megvárni belőle a karácsonyra várható új verziót.

A Windows 8-as modellek közt már táblagépként és laptopként egyszerre használható hibrid gépeket is találni - ilyen például a Samsung ATIV Smart PC -, ám ezek kétszázezer forintnál is többe kerülnek, ráadásul nem is túl erősek. Az Asus Transformer Pro Infinity készüléke hasonló funkciókat nyújt androidos alapokon, nagyon jó üzemidővel, de ez egy felső kategóriás laptop árába kerül, mobil-előfizetéses hűséggel lehet valamelyest kedvezőbb áron hazavinni.

Kinek segít egy e-könyv-olvasó?

Az e-könyv-olvasók közül csak azokat szabad megvenni, amelyek nem LCD, hanem e-tintának nevezett képernyővel vannak felszerelve. Ezek a képernyők majdnem olyan látványt adnak, mint egy papírkönyv, ráadásul csak lapozáskor fogyasztanak energiát, így egy ilyen készüléket elegendő néhány hetente feltölteni.

A legolcsóbb Kindle-olvasó Forrás: AFP/Getty/David McNew

A legolcsóbb ilyen olvasót harmincezer forint körüli összegért lehet megvenni, ennyibe kerül például az orosz fejlesztésű, ám magyarul is beszélő Pocketbook vagy a kínai Koobe alapkészüléke is. Kicsivel drágábban már a világ legnépszerűbb olvasója, az Amazon Kindle olcsóbb változata is kapható. Az előbbi márkák készülékeinek előnye, hogy alapból képesek például Word és .pdf formátumú dokumentumokat megnyitni, a Kindle esetében ezeket a cég ingyenes online szolgáltatásával előbb konvertálni kell. Viszont az amerikai olvasóról a cég amerikai könyvesboltját is el lehet érni, és akár a böngészőben megnyitott érdekes cikkeket is gombnyomásra át lehet küldeni a PC-ről egy ingyenes kiegészítővel.

Az e-könyv-olvasók alapvetően szöveg olvasására alkalmasak, még a PDF-be szkennelt jegyzetek, tankönyvek is problémákat okozhatnak nekik. A klasszikus irodalmat, ábrák nélküli szakszövegeket fogyasztók azonban jól járhatnak egy olvasóval, hiszen egy ilyen eszközön akár több száz kötet is elfér a kabátzsebben. Sok olvasóhoz eleve jár több száz olyan magyar nyelvű irodalmi mű, amelyek joglejárat miatt már ingyenesen felhasználhatók. Ezek között számos kötelező olvasmány is megtalálható, de azért jó eséllyel lesz olyan, amelyet még papíron kell olvasniuk a diákoknak.