Élőben tör helikoptert a NASA

helikopter teszt
Vágólapra másolva!
Új típusú, helikopterekbe szánt biztonsági öveket tesztel az amerikai űrügynökség. A vizsgálathoz egy gépet is földhöz csapnak kilenc méter magasságból.
Vágólapra másolva!

Élőben fogja közvetíteni ma este a NASA, egy helikopteres kényszerleszállás szimulációját. Az esemény során egy kiszolgált, haditengerészeti CH-46 Sea Knight szállítóhelikoptert törnek szét. A landolást negyven darab nagy sebességű kamera fogja filmezni. A pontos adatfelvételt megkönnyítendő a NASA kutatói fehér alapon fekete pöttyösre festették, mert a pontokat könnyen lehet követni a felvételeken. Az eljárás hasonló ahhoz, ahogy az emberi mozgást digitalizálják a filmek vagy a videojátékok 3D-s modelljeihez.

A pöttyöket követik a nagy sebességű kamerák Forrás: NASA

A teherszállítás mellett csapatszállításra is használható helikopterbe tizenhárom, szenzorokkal felszerelt tesztbábut szíjaznak be új típusú ülésekbe és új fejlesztésű biztonsági övekkel. A gépre szerelt érzékelők háromszázötvenféle különböző paramétert mérnek. A mostani kísérlet az első, amikor a speciális szenzorok mellett egy Kinectet is beszereltek a gépbe, hogy kiderítsék, lehet-e értékelhető kísérleti adatokat kinyerni az olcsó játékvezérlőből.

A régi és az új biztonsági övet is tesztelik este Forrás: NASA

A helikoptert sodronyokon fogják meglendíteni a teszt elején, majd amikor elég sebességet gyűjtött, akkor pirotechnikai töltetek robbantják le a sodronyok rögzítéseit. A géptest közel ötven kilométer per órás sebességgel fog a földhöz csapódni, ami polgári és katonai gépek esetén is súlyos, de túlélhető incidensnek számít.

A mostani kísérlet nem az első. 2009-ben egy MD-500-as típusú, kisebb személyszállító helikopteren teszteltek új védelmi berendezéseket, 2010-ben pedig ugyanazt a gépet újabb szenzorokkal még egyszer a földhöz csapták.

A NASA mai kísérletét az Ustream sugárzásában élőben is meg lehet majd tekinteni magyar idő szerint este hétkor ezen az oldalon. Aki lemarad az élő közvetítésről, felvételről nézheti vissza az eseményt, vagy megvárhatja a következő, 2014-re előirányzott töréstesztet.