Pavlovi módszer szoktat le a Facebookról

Pavlove Poke
Vágólapra másolva!
Megrázza a felhasználót a csuklótámasz, ha túl sokat lóg a közösségi oldalon. A kíméletesebb változatban telefonon hordják le a facebookozót.
Vágólapra másolva!

A Pavlov Poke névre keresztelt eszköz szoftveres vezérléssel képes veszélytelen, de kellemetlen elektromos csípésekkel figyelmeztetni a felhasználót, ha túlságosan sokat lóg a Facebookon.

A szerkezetet az MIT amerikai műszaki egyetem két doktorandusz hallgatója Robert R. Morris és Dan McDuff építette meg, mivel már saját magukat frusztrálta, hogy milyen sok időt töltenek munkaidejük alatt a Facebookon: összesítve hetente ötven órájuk meg pocsékba emiatt.

Forrás: Pavlove Poke

Saját maguk kordában tartásához építették az ismert orosz pszichológus, Ivan Pavlov ismert elektrosokk-kísérletéhez hasonló eszközt. A billentyűzet elé helyezendő csuklótámasz egyik felén egy fémlap van, amely a számítógép használóját képes megrázni, ha túl sokat tölti az idejét a munkájához nem kapcsolódó oldalakon.

Az USB-ről meghajtott, Arduino miniszámítógépre épülő eszközt egy szoftver vezérli, amely folyamatosan monitorozza az internethasználatot. Az eszköz egyik megépítője szerint az eredetileg művészeti projektnek szánt berendezés bevált, az apró rázások jelentősen csökkentették a közösségi oldal használatát saját maguk esetében.

Az MIT hallgatói egy másik eszközt is készítettek a közösségi oldaltól függők leszoktatásához. Ennek lényege, hogy a megállapított limit elérésekor telefonos ügyfélszolgálatosok hívják fel a felhasználót előzetesen megadott, keresetlen szavakkal illetve őt.