Autót olvasztott a felhőkarcoló

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

A londoni City-ben épülő, egy rádiós adóvevőre emlékeztető formája miatt a helyi szlengben "Walkie Talkie" néven emlegetett épület a BBC híradása szerint egy drága Jaguar XJ luxusautóban okozott kárt. A jelenséget az első híradások szerint az okozza, hogy a 160 méter magas, 37 emeletes felhőkarcoló egyedi formája miatt annyira fókuszáltan képes visszaverni a napfényt, hogy az hőhatása miatt képes kárt tenni járművekben.

Az esetről először hírt ado City A.M. ingyenes brit napilap számolt be, amely úgy tudja, hogy a múlt héten több autós is beszámolt hasonlókról a hivatalosan 20 Fenchurch Street nevet viselő épület közelében. A lap online kiadása fotókat is közölt az esetről.

A Jaguar tulajdonosa, egy brit üzletember két órán át parkolt a felhőkarcoló közelében, amikor azonban a visszatért a kocsihoz, annak egyes részei, többek közt a tükör és a karosszéria egyes műanyag elemei megolvadtak. A City A.M.-nek egy klímaszereléssel foglalkozó szerelő arról számolt be, hogy kisáruszállítójának műszerfalát, és a kocsiban hagyott műanyagpalackos üdítőt olvasztotta össze a visszavert fénysugár. A férfi szerint amikor beült a járműbe, nyomban tudatosult benne, hogy az épületről visszavert fény okozhatta a kárt, annyira erősen bevilágított a fény az autóba.

Biztonsági okokból most az érintett területen három olyan parkolóhelyet is lezártak, ahol a járművek olvadásos kárt szenvedtek, egyelőre vizsgálják, miként lehet megelőzni a további eseteket. A Jaguar tulajdonosának 946 fontos, vagyis több mint háromszázezer forintnak megfelelő kárát az épület építtetője megtérítette.