Ablakfóliával javíthatják az autókat olvasztó felhőkarcolót

20 Fenchurch Street, London
Vágólapra másolva!
Nagyon olcsón, akár néhány ablak fényelnyelővé tételével megoldható annak a londoni felhőkarcolónak a problémája, amely a közelében parkoló autókat olvasztott meg - közölte a beruházáson dolgozó egyik szakember.
Vágólapra másolva!

A City városrészben lévő 37 emeletes, még készülő épületről azért cikkezett a világsajtó, mert beszámolók szerint a vele szemben parkoló autókat megolvasztotta a róla visszaverődő napfény. A felhőkarcoló oldalfala ívelt, nem pedig egyenes, emiatt pedig begyűjti a nap sugarait, és felerősítve tükrözi vissza.

Az egyedi forma okoz gondot Forrás: 20fenchurchstreet.co.uk

Az egyik kárvallott autós, Martin Lindsay, egy Jaguar XJ tulajdonosa a múlt héten kétórányi parkolás után azt tapasztalta, hogy megvetemedett a kocsija bal oldali visszapillantó tükrének foglalata, és a kocsi tetején is egy karosszériaelem. A helyi lapok értesülései szerint több autót is megrongált az épület, amelynek építtetője átvállalta a javítási költséget.

20 Fenchurch Street, London: az épület ablakai a parkoló autókra verik vissza a fényt Forrás: 20fenchurchstreet.co.uk

Az építtetők szerint a jelenséget a nap jelenlegi pályája okozza, és évente két-három hétig tarthat napi mintegy két órán át. Átmenetileg lezárták azt a három parkolóhelyet, amelyekre a legerősebben tükrözi vissza a nap fényét az épület, és - hétfői közleményük szerint - keresik a hosszú távú megoldást a problémára.

A felhőkarcoló a City-ben található Forrás: 20fenchurchstreet.co.uk

A Reuters hírügynökségnek név nélkül nyilatkozó szakember szerint azonban nem kell jelentős építészeti változtatásokra gondolni, a lehetséges megoldások között szerepel az ablakok egy részének fóliázása, amivel meg lehet törni a tükörhatást. A felhőkarcolót Rafael Vinoly uruguayi születésű építész tervezte, akinek egy ugyancsak ívelt falú alkotása három éve az Egyesült Államokban hasonló gondokat okozott.

Ha nem akar lemaradni az ilyen hírekről, kövesse a Techbázist a Facebookon is!