2022-ig kaptak frekvenciákat a mobilcégek

Vágólapra másolva!
A hírközlési hatóság szerint a kilenc évre szóló használati joggal a cégek optimálisan tervezhetnek, ami elősegíti majd a piaci versenyt.
Vágólapra másolva!

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) pénteken jelentette be, hogy a Telekommal, a Vodafone-nal és a Telenorral egyaránt megállapodást kötött a mobiltelefonos szolgáltatások nyújtásához szükséges rádiófrekvenciák használatáról.

Hosszabb időre kapnak sávot

A mobilcégek által használt rádiófrekvenciák 2014-ben és 2016-ban jártak volna le, mert a társaságok nem egyszerre léptek piacra. Az új megállapodás értelmében azonban mindhárom társaság egységesen 2022 áprilisáig kapta meg a 900 és 1800 megahertzes frekvenciák használatának jogosultságát.

A rádiósávok értékesítéséből a magyar állam több mint százmilliárd forintos bevételre tesz szert. Mátrai Gábor, az NMHH hírközlési elnökhelyettese szerint a korábbinál hosszabb időtávra szóló megállapodások révén a mobilcégek sok évre előre tervezhetnek.

Rendezték a vitás helyzeteket

A pénteken bejelentett megállapodás a jelenleg használatban lévő frekvenciákra vonatkozik. Emellett rendezi a tavaly érvénytelennek nyilvánított mobiltender keretében kiosztott sávok helyzetét is. A megegyezés értelmében a korábban vitatott sávokat a jelenlegi mobilszolgáltatók használatba vehetik.

Bár a Kúria februári döntése értelmében az idén meghiúsult a negyedik, állami tulajdonú mobilszolgáltató, az MPVI Zrt. indulása, az NMHH szerint a negyedik szolgáltató piacra lépésének lehetősége a jövőben sem kizárt. Az idén lekapcsolásra kerülő analóg televízió nyomán felszabaduló, és más, használaton kívüli frekvenciák árverésére még az idén sort akar keríteni a hatóság, ezekben pedig van annyi tartalék, amely egy újabb mobilcég működését is lehetővé teszi.

Nélkülözhetetlenek az újabb sávok

A három, már piacon lévő mobilszolgáltató számára az új frekvenciák a szolgáltatások bővítése, például a mobilinternetes lefedettség javítása miatt szükségesek. Kövesi Gabriella, a Telekom szabályozási igazgatója szerint a 4G-s szolgáltatások nagymértékű bővítéséhez ezek az újabb frekvenciák szükségesek.

Az Origót kiadó Origo Média és Kommunikációs Szolgáltató Zrt. kizárólagos tulajdonosa a Magyar Telekom Nyrt.