Magyarok tervezik a jövő óráját

Ring Clock, design óra
Vágólapra másolva!
Egy hihetetlen terv megvalósítását vette a fejébe egy kis magyar csapat. Gyűrűbe szerelt órájuk elkészítésére már több mint kétszázezer dollárt gyűjtöttek az interneten.
Vágólapra másolva!

Vaskosabb egy pecsétgyűrűnél, és elektronika lapul a magyar fejlesztésű Ring Clock belsejében. Az orvosi acélból készült, kétrétegű gyűrű belsejébe kék vagy borostyánszínű LED-ek kerülnek, amelyek fénye lézerrel vágott, szám alakú réseken jut ki a szabadba, így lesz a gyűrű felületéből számlap.

Az óra terve eredetileg a Computer Graphics Society 2011-es versenyére született meg, amelyen olyan termékeket kellett megrajzolni, amiket tíz évig még nem tud legyártani az emberiség. Szikszai Gusztáv dizájner szabadjára tudta engedni a fantáziáját. Az első óraverzión három, egymástól függetlenül forgó belső gyűrű volt, amelyekről egyszerűen le lehetett olvasni az időt, mert a számok mindig egy vonalban álltak.

Még nyolc évet nem tudnak várni

A gyűrőóra megvalósítását fejébe vevő csapatnak jelentősen át kellett alakítania a terveket, hogy nyolc évvel a versenyben kitűzött idő előtt piacra tudják dobni az órát. A Szikszai által kitalált önállóan mozgó gyűrűk eltűntek, mert nincs olyan apró akkumulátor, ami huzamosabb ideig tudna működtetni három kis szervomotort. Az IndieGogo közösségi ötletportálra - ahol támogatni is lehet a csapatot - feltöltött tervben szereplő óra egyáltalán nem tartalmaz motort. A viselőnek magának kell megpörgetnie a külső gyűrűt, ezzel kapcsolja be a világító diódákat. A pontos időt pedig a gyűrű forgatásával lehet leolvasni.

Egy-két napot bír majd egy töltéssel az óra Forrás: Ring Clock

Az eszköz áramellátását még így sem könnyű megoldani. "A beleszerelendő apró, vezeték nélküli rendszerrel tölthető akkumulátor néhány napig fogja bírni, ha a Ring Clockot úgy használják, mint egy órát szokás. Aki folyamatosan tekergeti a gyűrűt, az akár két óra alatt is lemerítheti az akkumulátort" - mondta az Origónak Somos Sándor, a Ring Clock projekt vezetője.

Egy legény van talpon

A Ring Clock még jelenlegi formájában is tele van kihívásokkal. A külső gyűrű számait csak egy magyar cég tudja kivágni lézerrel. Az áramkört Németországban kell gyártatni, a szabványos alkatrésznek számító LED-fényforrások pedig egy hazai közvetítőn keresztül Kínából érkeznek.

A töltővel lehet majd beállítani is a Ring Clockot Forrás: Ring Clock

A pénz összegyűjtésére még kicsit több mint egy hónapja van a csapatnak, de a gyűrűtest első harminchat prototípusát már megrendelték. Ezekkel tesztelik a gyártásba bevonható lézeres cégeket és az új elképzeléseket is. A következő nagy kihívást a drót nélküli töltő beüzemelése jelenti majd. Sokat kell kísérletezni, hogy az elektromos fogkeféknél és okostelefonoknál alkalmazott megoldáshoz hasonlóan indukciós elven működő töltő töléletesen működjön a gyűrűvel.

Trendi, de nem örökéletű

A Ring Clock nem a nagy óragyártó cégek termékeivel akar versenyezni, hanem a divatosságra helyezi a hangsúlyt. A belső gyűrűben található, műgyantával vízhatlanná tett akkumulátor várható időtartama három év, ennyi idő alatt előfordulhat, hogy az apró LED-ek közül is meghibásodik egy-kettő. "A Ring Clock egy trendi elektromos kütyü, nem várhatunk tőle örök életet. Az emberek várhatóan két-három éven belül lecserélik majd – remélhetőleg egy Ring Clock 2.0-ra - ugyanúgy, ahogy az okostelefonjaikat is lecserélik ennyi idő alatt" - mondta Somos Sándor.

Csak egy cég tudja kivágni a számokat az acélból Forrás: Ring Clock

Még a pénzgyűjtésnek sincs vége - bár már több mint kétszázezer dollárt kaptak az IndieGogón -, ám a csapat már a továbbfejlesztési terveken gondolkodik. Elvben lehetne olyan verziót csinálni a gyűrűből, amely a gyűrű forgatásából gyűjt energiát. Amikor a gyártás beindul, azt is meg kell fontolniuk, hogy később lesznek-e más színű verziók az órából, mert egy kütyünek csillogónak és színesnek kell lennie.

Több magyar találmányt és menő nemzetközi kütyüt akar? Lájkolja a Ring Clockot és a Techbázist a Facebookon!