Éjjellátó kamerától rejt el a szuperanyag

Éjjelátó készülék, night vision, német katonák Afganisztánban
Vágólapra másolva!
Az infravörös fény elől bármit elrejtő anyag kifejlesztését a tintahal testműködése ihlette.
Vágólapra másolva!

A Kaliforniai Egyetem (UC, Irvine) kutatói olyan álcázásra használható anyagot alkottak meg, amely tárgyakat vagy embereket is képes elrejteni infravörös fénysugarak elől. Ilyen sugarakat használnak a legtöbb éjjellátó készülékben. A kutatók egy olyan réteget hoztak létre, amellyel bármely hagyományos anyag bevonható. Ehhez egy olyan fehérjét kellett mesterségesen létrehozni, amely a tintahalak bőrében is szerepet játszik abban, hogy az állatok képesek legyenek megváltoztatni bőrük színét, vagyis fényvisszaverő tulajdonságait.

A mesterségesen előállított réteg optikai tulajdonságait stimulánsokkal szabályozzák, egyelőre azonban csak infravörös fényhez közeli, nagyjából 700 és 1200 nanométeres hullámhosszú elektromágneses tartományban működik a rejtés. Ez azonban így is alkalmassá teszi a megoldást arra, hogy akár katonai éjjellátó eszközök elől is képes legyen elrejteni tárgyat vagy embert. A megfelelő stimuláns alkalmazásával a rejtés bármikor kikapcsolható, és az objektum újra megjelenik az infravörös kamerák képén - olvasható az egyetem közleményében.

Ilyen katonai éjjellátó elől már el tud rejteni az amerikai réteg Forrás: AFP/Michael Kappeler

A kutatók célja egy olyan anyag létrehozása, amelynek optikai tulajdonságai, így színe vagy mintázata bármikor szabadon változtatható. Ez már gyakorlatilag a sci-fi filmekből ismert, színváltó ruha lesz - nyilatkozta Alon Gorodetsky, a UC Irvine adjunktusa. A jelenleg létező prototípus esetében az optikai tulajdonságok szabályozása még bonyolult kémiai beavatkozással lehetséges, a gyakorlati használathoz ennek alkalmazását jelentősen le kell egyszerűsíteni kell.

Ha nem akar lemaradni az ilyen hírekről, kövesse a Techbázist a Facebookon is!