A földről kapnak gyors internetet a repülők

Internet a repülőgépen, gogo
Vágólapra másolva!
Földi bázisállomásokról nyújtanak a korábbinál gyorsabb internetkapcsolatot az Egyesült Államokban közlekedő utasszállító repülőgépeknek.
Vágólapra másolva!

A Gogo nevű cég legújabb technológiájával a jövő évtől már hatvan megabites másodpercenkénti letöltési sebességet is elérhetnek az amerikai járatkon közlekedő utasszállító repülőgépek fedélzetén utazó internetezők.

A társaság korábban műholdas kapcsolaton keresztül nyújtott netelérést a légi utasoknak, de az a megoldás csak rendkívül lassú elérést biztosít. A Gogo GTO (ground to orbit, földről a keringési pályára) nevű új szolgáltatása esetében földi bázisállomásokkal egészítették ki a műholdas kapcsolatot az elérés gyorsítása érdekében.

Használható sebességűre gyorsul a repülős wifi Forrás: AFP

A Gogo földi mobiltornyait úgy építették meg, hogy ne a szokásos módon, a városok felé, hanem az ég irányába szórják rádióhullámaikat. Ez a platform azonban csak egyirányú kommunikációra képes: csak a repülőgépek felé tudja közvetíteni a felhasználók által lekért tartalmakat. A légi internethasználók által feltöltött tartalmak - például egy elküldött levél - továbbra is műholdon keresztül érnek célba. Egyelőre az olyan sok sávszélességet igénylő oldalak, mint Youtube, nem elérhetők utazás közben, de nem zárják ki annak lehetőségét, hogy a rendszer optimalizálását követően online videókat is nézhetnek majd az utasok.

A szolgáltató szerint a hibrid megoldással a jelenlegi légi internetes elérések sebességét 60 megabitre lehet bővíteni, ami hússzoros javulás a műholdas kapcsolathoz képest. Bár ez egy otthoni kapcsolat esetében már elég jónak számít, a repülőgépek esetében a fedélzeten lévő összes felhasználót ki kell szolgálnia a rendszernek. Az új szolgálatás elsőként a Virgin America belföldi járatain lesz elérhető a jövő év második felétől. Huszonnégy órányi légi internetelérés Gogónál jelenleg 14 dollárba, vagyis mintegy háromezer forintba kerül, de a cég tervei szerint az új technológia segítségével tarifáit is mérsékelni tudja majd - írja az Engadget kütyüblog.

Ha nem akar lemaradni az ilyen hírekről, kövesse a Techbázist a Facebookon is!