Sosem avulna el a fejleszthető mobil

Phonebloks, elemekből felépíthető telefon
Vágólapra másolva!
Az asztali számítógéphez hasonlóan utólag is fejleszthető okostelefont álmodott meg egy holland dizájner. A Phonebloks okostelefont a megrendelő igényei alapján állítanák össze.
Vágólapra másolva!

"Az elektronikai eszközöket nem tartós használatra tervezik" - véli Dave Hakken, egy holland dizájner, a Thunderclap nevű közösségi szájton életre hívott Phoneblocks projekt életre keltője. Hakken szerint nem véletlen, hogy a modern elektronikai eszközök képezik a világ veszélyes hulladékának jelentős részét, ezek közül is kiemelten károsak a megunt mobiltelefonok.

Hakken egy olyan okostelefon kifejlesztését tűzte ki célul, amely teljesen szabványos, utólag is könnyen cserélhető alkatrészekből áll - derül ki az általa készített koncepcióvideóból. Elképzelései szerint az ideális okosmobilnak három rétegből kellene állnia: egy alaplapból, amelyhez a fő komponensek csatlakoznak, illetve az ez utóbbiak tetején lévő érintőképernyőből.

A formatervező úgy véli, ha a gyártók akarnák, készíthetnének olyan okostelefonokat, amelyeken minden fontos alkatrész egyenként, utólag is cserélhető. Hakken olyan telefont szeretne, amelyben akár a készülék szívének számító processzort, 3G/4G-egységet, wifis adóvevőt, giroszkópot vagy a háttértárat is bármikor újabbra vagy fejlettebbre lehetne cserélni igény szerint. A férfi meg is tervezte az elképzelései szerint megvalósítható alaplapot, amely leginkább egy gyerekeknek szánt elektromos oktatószetthez hasonló. Szabványos csatlakozók kötik rajta össze az alkatrészeket, és a formaterv koncepciója szerint két csavar eltávolításával házilag is bármilyen alkatrész, akár a betört képernyő is újra cserélhető.

Hakken szerint ez a kialakítás a testreszabásra is jobb lehetőséget adna, a nem igényelt alkatrészek helyére például nagyobb akkumulátor helyezhető. A projekt komoly hiányossága, hogy nem egy konkrét készülék kifejlesztését tűzte ki célul, csupán egy olyan kampányt jelent, amelynek célja, hogy felhívja a gyártók figyelmét, hogy ne használjanak minden kütyüben egyedi alkatrészeket. Ugyanakkor elindítója nem feltétlenül számol azzal, hogy egy wifiegység vagy mobiltelefonos rádió nem biztos, hogy legyártható kis kockaformában, ahogy az a videó szerint ideális lenne.

Ilyen lenne az ideális mobil a Phonebloks szerint Forrás: Dave Hakkens / YouTube

A közösségi kampántól a Phonebloks atyja azt reméli, hogy az érdeklődő felhasználók megosztásaira felfigyelnek majd az egyes alkatrészmodulok gyártásában érdekelt cégek, így a kigondolt unverzális szupermobil a valóságban is megszülethet. Az mindenesetre már optimizmusra ad okot, hogy a projekt Phonebloks.com című honlapja már hosszú ideje nem érhető el, az üzemeltetők szerint az érdeklődők nagy száma miatt.

Ha nem akar lemaradni az ilyen hírekről, kövesse a Techbázist a Facebookon is!