A NATO impulzusfegyverrel védené ki a merénylőket

Vágólapra másolva!
Elektromágneses impulzusfegyverrel védekezne a NATO az öngyilkos merénylők ellen. A kocsiba szerelhető berendezést egyelőre Norvégiában tesztelik. A szakértől 2014-ben döntik el, hogy a rendszer alkalmas-e arra, hogy a városokba telepítsék.
Vágólapra másolva!

Egy norvég kutatócsoport dolgozik azon a berendezésen, amely a jövőben ellehetetlenítheti az öngyilkos merénylők támadásait. A futurisztikus, nagy piros elsütőgombbal felszerelt berendezés képes az elektromos eszközök megzavarására, és akár egy elektronikus gyújtással rendelkező autót is meg tud állítani. A NATO kutatólaborja által kiadott videón autót, jetskit, kémiai anyagot szóró táskát és akkumulátoros drónt állítanak meg a védőeszközzel.

Az új berendezésnek nem csak az az előnye, hogy a katonai ellenőrzőpontokat, úttorlaszokat felrobbantani vágyó merénylőket meg tudja állítani. Az impulzusfegyver azokat a sofőröket is védi, akiket ideges viselkedésük vagy túl gyors tempójuk miatt korábban merénylőnek nézhettek a katonák.

A NATO által nyilvánosságra hozott videó nem válaszol meg minden felmerülő kérdést. Az elektronikus vezérlés nélküli régebbi autók ellen hatástalannak tűnik az impulzusfegyver. Arról sem beszéltek a tudósok, hogy az eszköz hatással van-e a környezetében található apróbb elektronikus eszközökre, telefonokra, laptopokra és pacemakerekre.