Az egyedi szoftvert futtató Google Nexus 4 a szigorú ultraortodox előírásoknak is megfelel egy főrabbi szerint.

Véget érhet Izraelben az ultraortodoxok okostelefonokkal szembeni bojkottja, miután meghatároztak egy számukra is elfogadható készülékek pontos paramétereit. Az ultraortodox módon vallásos harediek a Ovadja Joszef szefárd főrabbi ajánlásával olyan Google Nexus 4 okostelefont vehetnek maguknak a Ramy Levy nevű kommunikációs vállalattól, amelybe különleges operációs rendszert telepítenek számukra.

A készülékkel ugyan nem lehet böngészni, de fel lehet telepíteni mintegy hétszázötven olyan alkalmazást, amiket a rabbik megvizsgáltak és a vallásos közösség számára elfogadhatónak találtak. Lehet használni többek közt gazdasági programokat, lehet vele kezelni bankszámlát, lesz rajta levelezőprogram és a digitális kamera is használható.

A Google Nexus 4Fotó: [origo]

Megdöbbentő módon tiltott az ultraortodoxok számára a fájlok átmásolása USB-n keresztül, mivel ezt szemérmetlen fotók továbbítására is lehetne használni.Egyformán kezdődnek majd a kóser okostelefonok hívószámai, amelyeket egyelőre két változatban árulnak. A harediek nyolc és tizenhat gigabájtos készülékeket vehetnek 1550 sékelért (mintegy 85ezer forintrért) és 1900 sékelért (mintegy 105 ezer forintért).

Az ultraortodoxok körében nem mindenki örül az okostelefon engedélyezésének, és az is lehet, hogy több vallási csoport továbbra is tiltja majd az újdonságot, ugyanis a Ramy Levy vállallat Ovadja Joszef rabbi segítségével megkerülte az ilyen ügyekben illetékes, 2005-ben felállított szigorú kommunikációügyi rabbitanácsot, amely eddig csak olyan telefonokat fogadott el kósernek, amelyekkel még írásos üzeneteket sem lehetett küldeni.

A Ramy Levy cégnél mégis komoly sikerre számítanak, hiszen máris mintegy hétszáz előfizető jelentette be igényét az új készülékre, pedig a neves rabbi ajánlását csak a közeljövőben hozzák nyilvánosságra.